Den store guiden til graviditetstester

Er du gravid? Vil du finne svaret med en graviditetstest, men er usikker på når?

Spørsmålene er mange når det kommer til graviditetstester. Når skal egentlig man ta en graviditetstest? Hvordan fungerer den? Hvilke tester er de beste, sikreste, billigste? Hvor kjøper man en graviditetstest?

Her gir vi deg svarene!

Graviditetshormonet

Alle graviditetstester reagerer på tilstedeværelsen av graviditetshormonet.

Graviditetshormonet forekommer vanligvis i små mengder hos friske og ikke-gravide kvinner (mindre enn 5ml/ml). Ved en graviditet økes graviditetshormon-nivået enormt, som gjør graviditetshormonet til en kjempegod indikator på graviditet. De fleste graviditetstester som finnes på markedet i dag har en følsomhet på 20-25IU/ml graviditetshormon i urinen, noe som er vesentlig høyere enn normalnivået.

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Graviditetshormonet produseres av det befruktede egget etter at det har satt seg fast i livmorveggen, vanligvis 6-10 dager etter befruktningen. Graviditetshormonet øker raskt og man mener at nivået fordobles omtrent hver tredje dag i graviditetens første trimester (de første 12 ukene).

Graviditetshormon-nivået er som regel sitt på sitt høyeste i uke 7-12, og kan bli helt opptil 200,000 IU/ml. Graviditetshormonet forblir forhøyet i kroppen under hele graviditeten, og i opptil tre uker etter fødselen.

Hvis graviditeten avbrytes (ved spontanabort eller abort), kan graviditetshormon-nivået holde seg forhøyet i opptil ni uker etterpå.

Valg av graviditetstest

Hvordan velger du den “riktige” graviditetstesten? Det finnes mange forskjellige graviditetstester på markedet i dag, og pris, anvendelse, avlesning og nøyaktighet kan variere, så det er helt individuelt hvilken type man foretrekker.

Noen viktige faktorer å ta med i vurderingen:

 • At den graviditetstesten du velger har en høy nøyaktighet
 • At den graviditetstesten du velger er enkel å bruke, med en tydelig bruksanvisning
 • At den graviditetstesten du velger er tydelig å lese av

I tillegg til faktorene vi har nevnt over, bør du også tenke over hvordan du ønsker å ta graviditetstesten din; direkte i urinstrålen eller ved å samle urinen i en beholder. Vil du lese av resultatet selv eller vil du se det i symbolform, og sist men ikke minst; prisen – hva er du villig til å betale?

Nedenfor følger en kort oversikt over et utvalg av forskjellige former for graviditetstester:

Graviditetstest strimmel

Graviditetstest i strimmelform er vanligvis en forholdsvis rimelig graviditetstest, og den minste i størrelse.

 • Velger du graviditetstest i strimmelform må du samle urinen i en kopp eller beger før du utfører testen.
 • Graviditetstest i strimmelform leser du selv av resultatet på. Hvis du kan se en teststrek sammen med en kontrollstrek på avlesningstidspunktet er resultatet positivt. Det spiller ingen rolle om den ene streken er svakere/kraftigere enn den andre – de bør dog være like brede.
 • Graviditetstest i strimmelform kan tas samme dag som forventet menstruasjon.

Positiv Babyplan Tidlig Graviditetstest Strimmel
Positiv Babyplan Tidlig Graviditetstest Strimmel

Graviditetstest stav

Graviditetstest med stav er en litt større test enn strimmeltesten (på størrelse med en kulepenn) og har en bredere oppsugningsdel. De har ofte en markering for kontrollstrek (C) og teststrek (T).

 • Velger du en graviditetstest i stavform kan du velge mellom å samle urinen i en beholder eller teste direkte med urinstrålen
 • Graviditetsteststaven leser du selv av resultatet på: Hvis det vises en teststrek sammen med en kontrollstrek på avlesningstidspunktet, er resultatet positivt. Det spiller ingen rolle om den ene streken er svakere/kraftigere enn den andre – de bør dog være like brede.
 • Graviditetstest med stav kan tas samme dag som forventet menstruasjon.

Positiv Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav
Positiv Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav

Clearblue graviditetstest

Ett av verdens mest kjente merker for graviditetstester er Clearblue. De fører to typer graviditetstester: En vanlig “manuell” graviditetstest og en digital test.

Clearblue graviditetstest med fargeindikator

 • Velger du Clearblue graviditetstest med fargeindikator kan du velge mellom å samle urinen i en beholder eller teste direkte i urinstrålen.
 • Clearblue graviditetstest med fargeindikator leser du selv av resultatet på. Hvis det vises en teststrek sammen med en kontrollstrek på avlesningstidspunktet, er resultatet positivt. Det spiller ingen rolle om den ene streken er svakere/kraftigere enn den andre – de bør dog være like brede.
 • Produsenten av Clearblue graviditetstest å bruke testen anvendes samme dag som forventet menstruasjon, men kan tas opp til 4 dager innen forventet menstruasjonsdag.

Positiv Clearblue Graviditetstest plus
Positiv Clearblue Graviditetstest plus

Clearblue digital graviditetstest med ukeindikator

 • Med Clearblue digital graviditetstest med ukeindikator kan du teste enten direkte i urinstrålen eller ved oppsamling av urinen i en urinprøve.
 • Produsenten av Clearblue digital graviditetstest å bruke testen anvendes samme dag som forventet menstruasjon, men kan tas opp til 4 dager innen forventet menstruasjonsdag.
 • Resultatet vises med ordene “Gravid” eller “Ikke gravid”. Hvis resultatet viser «Gravid» vises også antallet uker siden befruktningen, men da som «1-2», «2-3» eller «3+»
 • Her er det ingen kontrollstrek – i stedet vises et timeglassymbol som indikerer at testen fungerer som den skal.

Positiv Clearblue Graviditetstest med ukeindikator
Positiv Clearblue Graviditetstest med ukeindikator

Når bør man ta en graviditetstest?

For mange kvinner/par er det en spennende tid når man forsøker å bli gravid. Det er ikke uvanlig at man tester seg tidligere enn anbefalt, da man er ivrig etter å se et etterlengtet positivt resultat.

De fleste gravide kvinner har dagen før forventet menstruasjon rukket å produsere så mye graviditetshormon at de kan se et positivt resultat på en graviditetstest – det vil si at de har nådd et graviditetshormon-nivå som er likt eller høyere enn testens følsomhet.

Men ettersom vi alle er forskjellige, vil noen kvinner se et positivt resultat noen dager før forventet menstruasjon og andre noen dager etter.

Visse graviditetstester kan tas før forventet menstruasjonsdag; slik som graviditetstestene fra Babyplan og Clearblue, som kan tas opptil 4 dager før forventet menstruasjonsdag.

Tester man tidlig og får et negativt resultat, kan du fortsatt være gravid – det kan skyldes at du tester for tidlig til at graviditetstesten kan registrere det et eventuelt forhøyet graviditetshormon-nivå.

I slike tilfeller kan det være en god ide å vente til dagen for den forventede menstruasjonen, eller minst tre dage til før man tester igjen.

Å kjøpe graviditetstest

Graviditetstestene kan kjøpes i mange forskjellige butikker og på apoteket, men et mer behagelig og mer anonymt sted enn i en butikk er å kjøpe din graviditetstest på nettet, slik som her på Babyplan.no. I tillegg får du testene sendt direkte hjem til deg selv, og slipper å dra ut å stå i kø på apoteket.

» Klikk for å se Babyplan Graviditetstester

» Klikk for å se Clearblue Graviditetstester

Hvordan tar man en graviditetstest

Uansett hvilken graviditetstest du har valgt, skal det følge med en brukerveiledning. Denne bør du alltid lese nøye før du tar graviditetstesten. Selv om du har tatt en graviditetstest før kan det være forskjell fra merke til merke, og/eller produsenten kan ha endret noe siden du tok testen sist gang, noe som kan ha noe å si for hvordan testen utføres eller avleses.

Forskjellige graviditetstester kan ha forskjellige fremgangsmåter. For eksempel er det noen tester der det er nødvendig å samle urinen i en beholder.

Prinsippet er imidlertid hovedsakelig det samme: Graviditetstestens sugende del skal suge opp urin (fra en beholder eller direkte fra urinstrålen) over en viss tidsperiode og deretter legges på en jevn overflate og resultatet kan leses av innenfor den angitte tiden.

Nøyaktighet

Graviditetstester nå om dagen er vanligvis av høy kvalitet og er meget nøyaktige – mange ligger på over 99% hvis de utføres samme dag som forventet menstruasjon.

De manuelle graviditetstestene (de du selv leser av resultatet på) viser en «kontrollstrek» som indikasjon på at en korrekt mengde urin er tilført og resultatet kan leses av. Kontrollstreken er streken som er lengst vekk fra den sugende delen av testen.

Alle graviditetstester har en fast avlesningstid – dvs. at resultatet kun er gyldig innenfor et visst tidsrom. Gyldigheten kan variere blant de forskjellige typene graviditetstester, så les alltid bruksanvisningen til den graviditetstesten du har kjøpt. Etter avlesningstiden skal man se bort fra eventuelle endringer i resultatet.

Kjemiske reaksjoner i testen kan fortsette å reagere, selv etter avlesningstiden, og det kan føre til at man kan se en ekstra strek, eller at en strek forsvinner.

Se avsnittet om «Faktorer som kan påvirke resultatet på en graviditetstest»

Hvor raskt kan graviditetstesten vise et positivt resultat?

Når du har tatt en graviditetstest er resultatet avhengig av hvor mye graviditetshormon som finnes i urinen på testtidspunktet, kombinert med testens følsomhet (den minste mengden graviditetshormon som testen kan registrere).

Forskjellige merker av graviditetstester kan ha forskjellig følsomhet. Det kan bety at hvis du anvender to forskjellige typer graviditetstester, med forskjellig følsomhet, kan du oppnå forskjellige resultater.

De fleste graviditetstester i dag har en følsomhet på 20-25 IU/ml graviditetshormon, men det finnes tester som krever et høyere nivå av graviditetshormon før de viser et positivt resultat (f.eks. 50IU/ml).

De fleste kvinner har i tiden opptil forventet menstruasjon rukket å produsere så mye graviditetshormon at de kan se et positivt resultat; det vil si at de har oppnådd et graviditetshormon-nivå på 25IU/ml eller mer. Men ettersom vi alle er forskjellige, vil noen kvinner se et positivt resultat noen dager før forventet menstruasjon og andre noen dager etter.

En positiv graviditetstest bør alltid føre til at man tar kontakt med en jordmor eller en lege.

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Faktorer som kan påvirke resultatet på en graviditetstest

Visse faktorer kan påvirke resultatet som vises på din graviditetstest.

Et feilaktig negativt resultat kan forekomme hvis du tester for tidlig (kanskje du har en lengre syklus enn du pleier, og tester dermed tidligere enn anbefalt).
Det har ikke blitt produsert tilstrekkelig med graviditetshormon, og testen kan ikke registrere minimumsnivået som den krever.

Hvis du har drukket store mengder væske i timene før testen kan du have tynnet ut urinen, og dette kan også medføre et misvisende negativt resultat.

Ved tidlig testing med graviditetstest må du huske å teste med den første morgenurinen.

Et feilaktig positivt resultat kan forekomme hvis du nylig har avbrutt en graviditet (spontanabort/abort). En eventuell blødning som følge av dette kan ligne en vanlig menstruasjon (som eventuelt er litt forsinket), og det kan være at kvinnen ikke er klar over den graviditeten eller at den har er avbrutt.

Graviditetshormon-rester kan holde seg i urinen i opptil ni uker etter en avbrutt graviditet. Hvor raskt dette forsvinner er individuelt fra kvinne til kvinne – det kan noen ganger være tilbake til normalen fra den ene dagen til den neste, og i andre tilfeller vare flere uker. Ni uker etter en spontanabort/abort forventer man ikke lengre å finne graviditetshormon-rester i urinen.

Resultatet kan også være feilaktig positivt hvis du tar medisiner eller gjennomgår en behandling som inneholder graviditetshormon. Derfor bør du alltid læse bruksanvisningen for annen medisin du eventuelt tar, før du tar testen.

Et forhøyet graviditetshormon-nivå kan i tillegg til ved en graviditet, oppstå med noen meget sjeldne sykdomstilstander, slik som visse former for svulster, så hvis du er bekymret eller urolig som følge av et positivt resultat på graviditetstesten din, bør du kontakte en jordmor eller en lege.

De fleste cyster på eggstokkene, PCOS og svulster på eggstokkene påvirker vanligvis ikke resultatet på en graviditetstest.

Ved en positiv graviditetstest bør man alltid ta kontakt med en jordmor eller en lege.