Graviditet utenfor livmoren – ektopisk svangerskap

Graviditet utenfor livmoren er når et begynnende embryo implanteres og utvikles utenfor livmoren, som for eksempel i egglederen.

En graviditet utenfor livmoren utvikler seg fra begynnelsen av som en normal graviditet, det vil si at man får de vanlige graviditetssymptomene, slik som brystspenninger og kvalme.

Noen har imidlertid ingen symptomer overhodet, og mistenker derfor ikke at de er gravide.

Blødningen kan være svak som en spotting eller brunlig utflod. Men man kan også få en menstruasjonslignende blødning.

Hva skal man være oppmerksom på?

Hvis man er gravid og har hatt en langvarig ømhet i underlivet, som regel i den ene siden underlivssmerter eller plutselige smerter i magen (som regel rundt uke 6), skal man alltid kontakte en lege.

Hvis embryoet begynner å vokse i egglederen vil det på et tidspunkt ikke lengre være plass. Risikoen er da tilstede for at egglederen sprekker og en kraftig blødning oppstår i bukhulen.

Graviditet utenfor livmoren mistenkes dersom man med en analyse av graviditetshormonet i blodet finner nivåer som ved en graviditet, og en ultralyd ikke viser noen graviditet i livmoren.

Ofte kreves det flere undersøkelser før diagnosen er tydelig.

Hva gjør man når det er konstatert en graviditet utenfor livmoren?

Graviditet utenfor livmoderen er en farlig tilstand som krever operasjon. Vanligvis må man gjennom en kikhullsoperasjon (laparoskopi). Det gjøres gjennom 3 små snitt på ca. 2 cm: ett snitt ved navlen og 2 snitt over skambenet.

I noen tilfeller er det imidlertid nødvendig å ta ut graviditetsrestene ved åpen kirurgi.
Dette gjennomføres ved et bikinisnitt i buen over den fremste delen av bekkenet.

Når legen er nødt til å velge åpen kirurgi, er det som regel på grunn av tekniske vanskeligheter ved en kikhullsoperasjon eller hvis den indre blødningen i bukhulen ikke kan kontrolleres.

I dag er operasjonsmetodene sikre, og risikoen for kvinnen er meget liten.

Graviditeten kan også opphøre uten at egglederen brister. Embryoet brytes ned og vevet forsvinner av seg selv etter en viss tid.
I disse tilfellene er det ikke alltid nødvendig å operere. Selv om den ene egglederen er skadet kan man fortsatt bli gravid igjen.