Tørre slimhinner kan behandles med en god glidekrem

Vi har kanskje alle vært skyldige i å noen ganger ta kroppens egenskaper for gitt. Spesielt når det gjelder kroppens mange daglige funksjoner, er vi mennesker tilbøyelige til å ta alt for gitt – hver gang helt til det oppstår et problem. 

Fra den ene dagen til den andre kan det plutselig oppstå store forandringer i kroppens naturlige balanse – noe endrer seg, og kanskje kan du fastslå nøyaktig hva som skjer med kroppens daglige funksjoner, de du hele tiden har tatt for gitt – og nå fungerer de av en eller annen grunn ikke.

Kvinner over hele verden lider av tørre slimhinner – en tilstand som kvinner uten disse problemene kan ha vanskelig for å forstå og sette seg inn i. Kvinner som lider av tørre slimhinner opplever at de i perioder, eller i verste fall alltid, har problemer med å produsere fukt i underlivet, noe som er et resultat av uttørkede slimhinner.

Hva er tørre slimhinner?

Tørre slimhinner og glidekrem

Tørre slimhinner er en tilstand i kroppen der kvinnens kropp ikke produserer tilstrekkelig med fukt. Tørre slimhinner kan derfor være problematisk i hverdagen til de kvinnene som lider av det. Noen kvinner kan nemlig som et resultat ha problemer med å produsere tilstrekkelig med fukt i underlivet, spesielt inne i vaginaen, noe som kan ha alvorlige konsekvenser i hverdagen, og ikke minst i sexlivet. Tørre slimhinner og generell tørrhet i vaginaen kan nemlig medføre smerte og ubehag under forspill og samleie, da kvinnenes begrensede fuktproduksjon gjør at det ikke finnes tilstrekkelig med naturlig smøremiddel, noe som gjør at det har vanskeligere for å gli. Kvinner som har problemer med å fukte underlivet kan ha problemer med å utføre samleie overhodet, og om man greier å gjennomføre samleie, kjennes det ofte ubehagelig og kan være smertefullt. Tørre slimhinner kan derfor skape et større problem, ikke bare for kvinnens hverdag og sexliv, men også for følelseslivet.

Hvordan kjennes det å ha tørre slimhinner?

Tørre slimhinner kan gi en tørr, brennende, kløende og sviende følelse i underlivet.

Vissa kvinner opplever også symptomer som en bestemt smerte, og symptomene kan kjennes i selve vaginaen og til og med på de indre og ytre kjønnsleppene. En del av kvinnene som lider av tørre slimhinner beskriver at mangelen på fukt og smøring kan gi dem følelsen av at selve vaginaåpningen er smalere og trangere, og uten smøring blir sex raskt et smertefull affære. For de kvinnene som har det verst, og som opplever de mest ekstreme symptomene fra tørre slimhinner, kan en enkel sykkeltur være smertefullt. Med andre ord, tørre slimhinner kommer i mange ulike former, og det er svært individuelt hvilken type og hvilen grad av symptomer du opplever. Om du opplever ubehag, tørrhet eller smerte i underlivet, anbefaler vi at du besøker legen din.

Hvorfor får man tørre slimhinner?

Det er kun en myte at tørre slimhinner kun oppstår hos kvinner i overgangsalderen, og 50 % av alle kvinner har en eller flere gang opplevd kløe, svie eller tørrhet i vaginaen. Den vanligste årsaken til at kvinner får tørre slimhinner, er mangel på hormoner. Lave nivåer av hormoner, eller et lavere østrogennivå kommer av en endring i vaginaens pH-nivå. Forandringer i vaginaens pH-nivå fortynner vevet i vaginaen, og for mange kvinner resulterer dette i mindre nivåer av fukt og tørre slimhinner. Inflammasjon i slimhinnene og urinveisinfeksjon er ikke uvanlige reaksjoner for de som har tørre slimhinner – noen kvinner får tørrere slimhinner etter graviditet og fødsel, da hormonene kan være i ubalanse, på samme måte som at mange kvinner kan oppleve at hormonene kan være i ubalanse i sammenheng med at man spiser medisiner, preparater, og spesielt penicillin.

Følelsen av ubehag er problematisk, men det er faktisk ganske normalt at du som kvinne opplever tørre slimhinner flere ganger i livet ditt. Du kan nemlig oppleve at du i perioder ikke produserer tilstrekkelig med fukt i underlivet, har problemer med å produsere tilstrekkelig med smøring for å kunne gjennomføre et samleie, eller på annet vis kan behøve litt ekstra hjelp fra eksterne kilder – enten i form av glidekrem under samleie, eller en daglig, fuktgivende krem.

Tips og gode råd for tørre slimhinner

I noen særskilte tilfeller kan tørre slimhinner kreve en hormonbehandling – dette er dog oftest kun tilfellet ved hormonell ubalanse eller nedsatt hormonproduksjon. Det finnes heldigvis også mange andre metoder for å bli kvitt plagene. Det er imidlertid viktig å huske på at perioder med tørre slimhinner er ganske normalt blant kvinner. Opptil 87 % av alle kvinnene som lider av tørre slimhinner, opplever at de blir kvitt problemer etter et par ukers behandling – det viktigste er bare å finne årsaken og deretter få riktig behandling.

Til å begynne med, finnes det mange gode råd og tips du kan følge for å forebygge og/eller bli kvitt tørre slimhinner:

  • Bruk ikke truser i syntetiske materialer – underlivet ditt har det best når det er kledd i bomull.
  • Slutt å bruke såpe som skummer når du bader i badekar, bruk i stedet en olje, som vil gi huden din litt ekstra fuktighet.
  • Unngå trange bukser.
  • Sov uten undertøy.
  • Bruk ikke skyllemiddel når du vasker underklær.
  • Vask deg aldri inne i vaginaen – selv om det kan virke fristende om du har tørre slimhinner.
  • Sett intimbarbering og -voksing på vent i periodene du opplever tørrhet i underlivet.
  • Bruk kun økologiske tamponger og bind når du har mensen.
  • Unngå å røyke – det minsker blodsirkulasjonen, spesielt i underlivet.
  • Unngå glidekrem med parfyme.

Tørre slimhinner og glidekrem – en god kombinasjon

Conceive plus 8 x 4 gm
Conceive Plus er anbefalt av leger og fertilitetsklinikker.

Uansett hva man gjør for å redde situasjonen, går samleie og tørre slimhinner sjelden hånd i hånd. For mange kvinner med tørre slimhinner, er samleie synonymt med smerte, der smerten fra sex trumfer nytelsen. For det første er det viktig å understreke at du ikke bør ha sex dersom det er smertefullt. Om det gjør vondt å ha sex, bør du være oppmerksom på at dette kan utvikle seg til vaginisme, som betyr at musklene i kroppen din stenger inngangen til vaginaen for å beskytte kroppen mot smerte. Hjernen og kroppen motarbeider altså sexlysten din, og om du fortsetter å ha smertefull sex, kan du på lengre sikt gjøre det umulig for deg selv å ha sex eller til og med bruke tampong ved menstruasjon. Dette skriver vi ikke for å male fanden på veggen, men fordi vi ønsker å understreke at det er viktig å kjenne igjen og å lytte til kroppens signaler.

Dersom du ønsker å bli gravid, er sex vanligvis er forutsetning for dette. Lider du av tørre slimhinner, kan en parfymefri glidekrem være en god start for å kunne nyte samleiet og oppnå en graviditet.

Uansett om du vil bli gravid eller bare gjerne vil kunne nyte å ha samleie uten å ha smerter, anbefaler vi alltid at du anvender en parfymefri glidekrem dersom du lider av tørre slimhinner. Kombinasjonen av tørre slimhinner og glidekrem er perfekt, dersom kroppen din ikke kan produsere tilstrekkelig med væske under samleiet. Glidekremen tilfører nemlig nøyaktig den ekstra fuktigheten som fører til at friksjonen minsker. En god og parfymefri glidekrem kan være til god hjelp for å kunne nyte sexlivet.

Glidekrem øker sjansene for graviditet

Bara det att friksjonen minsker, takket være anvendelsen av glidekrem under samleiet, gjør at smerte og ubehag minsker markant, om ikke helt, et sterkt argument for å anvende glidekrem. Dette i seg selv er en bemerkelsesverdig fordel for de kvinnene som lider av tørre slimhinner, og samtidig motvirker glidekrem at de tørre slimhinnene tørker ut ytterligere. Bakdelen med å kombinere tørre slimhinner og sex uten å anvende et ekstra fuktgivende element, er at du risikerer å forverre tilstanden din og forårsake inflammasjoner i vaginaen. Disse irritasjonene har lett for å oppstå, da det blir skarp friksjon og hud-mot-hud-kontakt i underlivet, og kroppen ikke har produsert tilstrekkelig med fukt.

Om dere fortsatt ønsker å ha sex mens du lider av tørre slimhinner, kanskje fordi dere vil bli gravide, kan det derfor være en god ide å anvende en glidekrem med applikator. En glidekrem med applikator er enkelt å anvende. Du fyller ganske enkelt applikatoren med en ønsket mengde glidekrem, og fører den inn i vaginaen. Ved å anvende applikatoren sørger du for at du får ekstra fuktighet på nettopp det området du opplever symptomene fra dine tørre slimhinner. For noen kvinner er det nok å påføre glidekrem på mannens erigerte penis, men opplever man at det ikke er tilstrekkelig, anbefales det å bruke glidekrem med applikator. Ved å anvende glidekrem under samleie, minsker man smerte og ubehag, noe som øker sjansen for en graviditet betraktelig.

» Kjøp glidekrem spesielt utviklet for deg som planlegger graviditet