Tidlige tegn på graviditet

Nedenfor finner du de vanligste tegnene på graviditet, men husk at det ikke finnes en fasit når det kommer til kroppen vår. Vi er alle forskjellige, og du reagerer kanskje helt annerledes på en graviditet. Det er lurt å huske på å noen slett ikke reagerer på en graviditet, og ikke har noen av symptomene beskrevet nedenfor.

Det er ingenting som er rett eller galt. Det kan føles håpløst forvirrende, men i stedet for å lete etter tegnene, bør du heller forsøke å leve som du pleier.

Humøret endrer seg

PMS og graviditet kan oppleves meget likt. Hormonene raser hos mange ny-gravide kvinner og man kan føle seg irritert, nedstemt, eller vilt lykkelig, alt i løpet av få minutter! Man merker vanligvis hormonene mest i den tidlige delen av graviditeten, men de kan også være der når det nærmer seg slutten.

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Hvis man vanligvis lider av PMS, er risikoen større for at man får humørsvingninger under graviditeten.
Så, kan man regne med at et plutselig merkelig humør betyr at man er gravid? Nei, dessverre ikke, ettersom det likeså godt kan være PMS eller stress over ikke å vite om man er gravid eller ei. Men det er en lurt å huske på at man kan bli litt i ulage av hormonene. Og man vet jo aldri!

Uteblitt menstruasjon

Den vanligste måten man oppdager at man er gravid på er at menstruasjonen uteblir. Det er viktig å huske på at menstruasjonen kan utebli i en måned, uansett hvor regelmessig den har vært tidligere, uten at man nødvendigvis er gravid. At menstruasjonen uteblir kan skyldes stress, uro osv. Hvis menstruasjonen din er en uke forsinket kan du ta en graviditetstest.

Hvor kan du få tak i en graviditetstest?

  • Du kan kjøpe en test selv på apoteket
  • På fødeklinikken, kontakt fødeavdelingen din
  • På helsestasjonen
  • Hvis du er 20 år eller yngre kan du kontakte helsesøster eller helsestasjonen for en gratis test
  • Du kan også kjøpe en graviditetstest her på denne siden og få den raskt og diskret levert på døra

Menstruasjonssmerter og tissetrang

Livmoren din begynner å vokse allerede fra dag en, og det kan føles som menstruasjonssmerter. Litt ubehagelig er det, men ikke smertefullt. Det er dessuten helt normalt og vil være der under hele graviditeten, eller i perioder av den. Det kan komme og gå fra dag til dag, uke til uke eller måned til måned.

Tissetrang

Et økt behov for at tisse er ett av de første tegnene på graviditet man støter på, og det starter fra rundt uke 6. Men vær oppmerksom på at man ikke behøver å føle seg tissetrengt bare fordi man er gravid. Graviditet er helt individuelt.

Når man blir gravid øker blodmengden i kroppen, og dette fører til at nyrene belastes ytterligere og urinen ender i blæren.

Ofte må man tisse mer om natten, noe som skyldes at væsken som samler seg i ben og føtter i løpet av dagen, ledes tilbake i blodomløpet når du legger deg ned om natten, og en del av denne væsken går til blæren.

Trangen til å tisse mer kan være konstant under hele graviditeten, eller komme og gå i perioder. Men jo større livmoren blir, jo mer trykker den på blæren. Blodmengden i kroppen øker i takt med graviditetens lengde, noe som også gjør at du blir mer og mer tissetrengt.

Det er viktig å huske på at tissetrang kan være et symptom på urinveisinfeksjon, spesielt hvis du har svie i forbindelse med vannlatingen. Det er derfor viktig å sjekke at alt er i orden med en urinprøve hos jordmor eller hos legen. En urinveisinfeksjon må behandles med antibiotika når man er gravid.

Brystforandringer

Forandringer i brystene for den kommende melkeproduksjonen starter tidlig. Brystvortene bliver mørkere og de små nuppene blir mer tydelige. Vær oppmerksom på at dette ikke skjer i samme grad for alle. Hvis du er meget lys i huden vil du kunne se at blodårene dine trer mer frem. Kvinner med små bryster vil oppleve at de vokser tidlig. Hvis du allerede har store bryster virker det kanskje ikke som om det er noen forskjell i størrelse på dette stadiet.

Tretthet

Der skjer store endringer i stoffskiftet under graviditeten, og hele kroppen skal tilpasse seg dannelsen av et barn. Det er ikke så rart om du føler deg trett, og ikke klarer det samme som vanlig. Mange kvinner klager over ekstrem tretthet de første 8-10 ukene, men man kan føle seg trett gjennom hele graviditeten.

Kvalme

Et normalt tegn på graviditet er kvalme. Den plutselige følelsen av kvalme kommer ofte om morgenen, når blodsukkeret er lavt, men kan også komme om kvelden eller andre tider på dagen.

Noen kvinner får bare kvalme og er følsomme overfor lukt eller smak, andre kaster faktisk opp. Det er viktig å huske på at man også kan føle seg i fin form, og det betyr ikke at det er noe galt.

En del kvinner får lyst på noe uvanlig under graviditeten, det kaldes for PICA . Det kan være visse matttyper, drikke eller underlige ting som leire.

Det er heller ikke uvanlig at smaksløker og luktesans endrer seg når man blir gravid. Matretter som man tidligere har elsket, kan man plutselig ikke fordra, men det pleier å endre seg under graviditetsforløpet.

Metallsmak i munnen

Et litt mer uvanlig graviditetstegn er metallsmak i munnen.

Spotting

Spotting kan forekomme engang i blant. Det skjer i forbindelse med at egget fester seg, og en del kvinner føler et prikk eller stikk i livmorslimhinnen.

Hvis man får denne typen blødning, skjer det ca. 5-8 døgn etter eggløsningen, men den kan også komme senere.

Utflod

Økt utflod er meget normalt når man er gravid. For noen kommer det med det samme etter at man blir gravid, for en litt større gruppe omkring midtveis i graviditeten. Dessverre er det ikke så mye å gjøre med utflod. Det eneste du skal være oppmerksom på er at utfloden din ikke har en skarp lukt eller en underlig farge.

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest her

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav her