Graviditetstester – Når skal man teste?

Når skal jeg teste? Testet jeg for tidlig?

Disse spørsmålene stilles riktig så ofte, og det er ikke så rart! Noen ønsker å vente litt lengre, slik at svaret blir entydig … men andre er litt mer utålmodige.

Grunnen til man bør vente med å teste til menstruasjonen uteblir (helst enda litt lengre) er for å gi kroppen en ordentlig sjanse til å produsere nok av graviditetshormon, slik at det vil gi utslag på en graviditetstest.

Graviditetshormonet blir produsert først etter at egget har satt seg fast i livmorslimhinnen, noe som aller tidligst skjer tre dager etter eggløsningen. Men selv da er det for tidlig å teste, ettersom graviditetstester krever en viss mengde av graviditetshormon før de gir utslag.

Tester man for tidlig, kan man altså både risikere at testen er negativ, da det ikke er tilstrekkelig med graviditetshormon til å gi utslag, og man kan risikere å teste positivt for plutselig å få mensen et par dager senere (og da blir man jo ofte ganske så bekymret)

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Graviditetshormon-nivået fordobles hver andre til tredje dag under det første trimesteret, så det er mulig å teste negativt en dag, for så å teste positivt dagen etter (da graviditetshormonet har nådd et tilstrekkelig nivå).

Du kan teste på dagen for forventet menstruasjon. En test på denne dagen gir et 99 prosent sikkert resultat, og alle produsenter anbefaler at du ikke tester tidligere enn forventet menstruasjon for å få et mest mulig nøyaktig resultat.

Uker etter siste menstruasjon(Graviditetshormon i mIU/ml)
35 – 50
44 – 426
519 – 7 340
61 080 – 56 500
7-87 650 – 229 000
9-1225 700 – 288 000
13-1613 300 – 254 000
17-244 060 – 165 400
25 – 403 640 – 117 000

Er en positiv test alltid positiv?

I prinsippet, ja. Hvis du får et tydelig positivt resultat (se bruksanvisningen i pakken for å se hvordan det positive resultatet bør se ut), er du gravid.

Kan en eggløsningstest brukes som en graviditetstest?

Eggløsningstester kan ikke kjenne forskjell på hormonet LH (som øker i dagene før eggløsning og som er det en eggløsningstest reagerer på) og hormonet Beta graviditetshormon (som kun ses ved en graviditet). Men man skal ikke ta et positivt resultat på en eggløsningstest som et sikkert bevis på at man er gravid.

» Les mer om eggløsningstester og graviditet

Jeg testet positivt dagen før min forventede menstruasjon, men fikk mensen to dager etterpå. Er jeg gravid?

Enda et spørsmål som blir stilt ofte. Som du helt sikkert forstår, er det vanskelig å gi generelle svar her. Det er mulig å ha mensen selv om man er gravid, men det er meget uvanlig. Det aller vanligste tegnet på at man er gravid er en uteblitt menstruasjon.

En blødning tidlig i graviditeten kan bety en spontanabort, men det kan også være kroppen din som ikke er helt med på notene, og ikke ennå har fått med seg at den kan stoppe menstruasjonen.

Hvis du er usikker på om du er gravid, kan du ta en ny test en uke senere, eller ringe legen din for veiledning.

Jeg hadde en spontanabort i uke 11, men testet positivt igjen fire uker senere. Er jeg gravid?

Etter en spontanabort eller en planlagt abort kan det ta opptil 9 uker før kroppen har gått tilbake til sitt normale graviditetshormon-nivå. Hvis du tester deg i løpet av denne perioden, kan det ikke fastslås om det er en ny graviditet eller om det er gjenværende graviditetshormon-nivåer fra en tidligere graviditet som spiller inn.

Men det kan også bety at du er gravid. Igjen, der er vanskelig å si, fordi hvert tilfelle er forskjellig fra tilfelle. Hvis du er usikker på om du er gravid eller ikke, kan du ta en ny test 9 uker etter aborten, eller ringe legen din for veiledning.

Jeg testet først negativt, men da jeg prøvde igjen etter 20 minutter var den positiv. Er jeg gravid?

Testen er kun pålitelig i en kort periode, alt fra 5 til 15 minutter (les bruksanvisningen nøye før du tar testen). Hvis testen plutselig viser negativt i stedet for positivt, eller positivt i stedet for negativt etter at de 5-15 minuttene har gått, kan du ikke være trygg på resultatet. Ta testen på nytt og følg bruksanvisningen nøye.

Jeg har testet negativt flere ganger nå, men mensen er 2,5 uker forsinket. Hva kan det skyldes?

Det er flere grunner til at menstruasjonen kan utebli, uansett hvor regelmessig den har vært tidligere. Stress og bekymringer kan være to medvirkende årsaker, men også dårlig kosthold og lave hormonmengder i kroppen kan gjøre at mensen lar vente på seg. Hvis man har tatt prevensjonsmidler kan det ta flere måneder før mensen blir regelmessig igjen. Noen ganger kan en uteblitt mens ikke forklares av grunnene over, og i slike tilfeller tror jeg, og dette er kun gjetning, at det handler om viljens (ubevisste) makt over kroppen.

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest her

Køb Babyplan Tidlig Graviditetstest Stav her