Morkaken dannes ved at embryoet trenger igjennom morens tynne blodkar og danner små blodsamlinger, som den senere får syre igjennom, da embryoet kan fange opp syremolekyler fra morens blod.
Etter 40 uker er det dannet en liten blodplate, morkaken. Denne blodplaten inneholder byggesteiner både fra embryoet og fra moren, noe som gjør morkaken til en unik skapelse.
Morkaken fungerer som fosterets lunger, tarmer, lever og nyrer. Morkaken fungerer med andre ord som et ekstra organ for fosteret, da det ennå ikke har utviklet dem selv.
Ventral (forliggende eller foranliggende)
Dette betegnes også som at morkaken ligger på forveggen eller bakveggen.
Når man har fått konstatert at morkaken ligger ventralt, er det et par ting man må være oppmerksom på, da det er litt spesielt (dog ikke farlig), at morkaken er plassert der. Det første man må vite er at det kan ta lengre tid før du merker at barnet sparker, selv om det ikke er din første fødsel. Man pleier å si at førstegangsfødende merker barnet sparke i omkring midten av graviditeten, i rundt uke 20 og flergangsfødende noe tidligere. Men ettersom morkaken i dette tilfellet ligger midt på magen, som en støtdemper, merker man som regel ikke spark før litt senere. Morkaken tar de første sparkene.
Dog behøver det ikke at være slik. Jeg hadde en ventralt plassert morkake, og kunne merke Jacob allerede i uke 18+3, noe som kan anses for å være ganske så tidlig. Bevegelser inne i magen kan kjennes på samme tid som alle andre, det er kun spark og dytt ut mot magen som påvirkes. Man kan føle det som at barnet er mindre aktivt. Igjen skyldes dette morkakens plassering.
Å ha en ventralt plassert morkake innebærer ikke andre komplikasjoner, det kan bare være litt bekymringsfullt for den vordende mor, som kanskje ikke merker babyen som mye som hun skulle ønske.
Morkakeløsning
Når morkaken dekker livmorhalsen helt eller delvis, kalles det for en forliggende morkake, eller placenta praevia som det heter på latin.
Å ha en forliggende morkake er litt mere omstendelig og komplisert enn å ha morkaken alle andre steder. En av de komplikasjonene som dette medfører er at den ligger i veien når fødselen går i gang. Barnets åpning er blokkert, og man må utføre et keisersnitt, vanligvis innen uke 38, slik at en vaginal fødsel ikke begynner av seg selv. Forliggende morkake er også ofte forbundet med blødninger, primært etter uke 20 og i de to siste månedene av graviditeten.
Morkaken vokser ikke riktig så mye i vekt og størrelse etter uke 30, men livmorens nedre del strekkes ut og blir raskt lengre. Konsekvensen blir da at morkaken, som ikke er strekkbar, brister og begynner å blø.
Å ha en blødende morkake er utrolig stressende, så når man vet at moren har en forliggende morkake pleier man å holde ekstra øye med den, med regelmessig ultralyd.
Men
Mange ganger, dog ikke hver gang, vokser morkaken sammen med livmoren oppover og utover når livmoderen vokser, trykker ikke lengre på livmorhalsen, og problemet forsvinner.
Fundus
Å ha en placenta fundus betyr at morkaken ligger øverst av livmoderen. Det kan betyde at du slipper de smertefulle sparkene direkte opp i ribbena, da morkaken fungerer som støtdemper.
Dorsalt
At morkaken ligger dorsalt, betyr at den ligger mot ryggen/bakveggen, en meget normal plassering.
Lateralt
Lateral morkake betyr at morkaken ligger i siden av morkaken. Altså på enten venstre eller høyre side.
Placenta acreta
Acreta betyr at morkaken fester seg for dypt og for mye, og sitter permanent fast i livmorveggen). Placenta increata betyr at morkaken fester seg enda dypere i livmorveggen.
Placenta percreta
Percreta betyr at morkaken ikke fester seg tilfredsstillende i selve livmorveggen, men igjennom den. Det kan forekomme at morkaken fester seg på et nærliggende organ, som for eksempel urinblæren.