Symptomer på eggløsning

Kan man kjenne når man har eggløsning?

alt om eggløsning

En del kvinner kan rent fysisk merke når de får eggløsning. De kjenner en svak smerte i underlivet. Dette kalles på fagspråket for mittelschmerz, altså en smerte midt i perioden.

Denne smerten hører sammen med den lille blødningen som skjer i eggstokken når egget løsner.

Blødningen treffer da bukhulen og fører til en kortvarig smerte. En del kvinner kan også få en blødning eller rosa utflod når eggløsningen starter, og dette er da restene av blødningen fra eggløsningen.

Mange kvinner kjenner også menstruasjons liknende smerter i løpet av dagene rundt eggløsningen, og dette pleier å være smerter fra eggstokken / eggstokkene som jobber med å slippe fra seg et egg.

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Slim

I livmorhalsen utvikles stadig slim fra slimhinnen (mucosa). De første dagene etter menstruasjon er det spesielt sparsomt med slim, og dette kalles derfor de tørre dagene. Slim produksjonen økes dagene før eggløsning, og slimet blir vannaktig, klart og gulaktig.

Derfor skal du være oppmerksomhet på trådaktig, klar utflod.

Temperatur

Ved å måle temperaturen din hver morgen kan du finne ut av når du har din neste eggløsning.

Temperaturen stiger nemlig opp til en halv grad i løpet av døgnet etter eggløsningen. Man kan på denne måten kartlegge når eggløsningen skjer og unngå å ha samleie på dagene rundt eggløsningen, da muligheten for å bli gravid er aller best.

Det anbefales at du bruker et nøyaktig termometer med to desimaler.

Kjøp digital termometer her

Kjøp digital termometer her

Eggløsningstester

En eggløsningstest er en test som foregår omtrent på samme måte som en graviditetstest. Du holder en teststrimmel i urinstrålen og resultatet vises i et lite display.

Forskjellen er at graviditetstesten påviser et graviditets hormon, mens eggløsningstesten påviser det luteiniserende hormonet (LH).

Gjennom å påvise LH-stigningen som setter i gang eggløsningen, hjelper eggløsningstesten deg å fastsette de to dagene da du er mest fruktbar i løpet av syklusen, og under disse dagene har du aller størst sjanse for å bli gravid.

Testen gir deg et pålitelig og nøyaktig resultat som er enkelt å lese av etter kun 5 minutter.

Finn vårt utvalg av eggløsningstest her

Les mer om eggløsningstest

Kalender metoden

På 1930-tallet kom japaneren Onigo og østerrikeren Knaus fram til når kvinner har eggløsning samt når muligheten for å bli gravid er aller størst:

Den største muligheten for å bli gravid er 12-16 dager før menstruasjonen.

De kom fram til en metode på naturlig familieplanlegging, kalender metoden, eller Onigo-Knaus-metoden som den også kalles.