Brystene endrer seg

Jeg har ikke ømme bryster, selv om jeg er gravid – er det noe galt?

Nei, absolutt ikke. Det er ikke alle som får ømme bryster. Det beskrives ofte som et normalt tegn på graviditet, men det er ikke avgjørende. Naturligvis merker mange mer til brystene sine, og får vanskeligheter med å sove på magen, osv., men ikke alle.

Hvis maner en av dem som rammes av ømme bryster, skal man at det kan komme og gå i perioder, under hele graviditeten. Fra dag til dag, uke til uke og måned til måned.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her

Brystvortene gjør vondt – er det normalt?

Ja. At du får følsomme brystvorter er ikke uvanlig. Men det er igjen ikke noe som rammer alle. Men mange får svært ømme brystvorter og de kan bli meget følsomme ovenfor for eksempel kulde.

Brystene mine er overhodet ikke blitt større, selv om jeg er i uke 35!

Slik er det for mange. Kanskje har brystene vokset litt, eller i det minste blitt fyldigere, men ikke alle får enorme bryster under selve graviditeten. Det er først etter fødselen at brystene i størst grad endrer form og størrelse.

Jeg er gravid men brystene mine lekker ikke råmelk!

Det kan du være glad for! ? Det står mye forskjellige ting i forskjellige bøker, men igjen (!) vi er ikke like. En del kan oppdage de første dråpene med brystmelk allerede i uke 16, andre kanskje ikke før i uke 30, og for en del kommer det ingenting før etter fødselen. Alle tre alternativer er like riktige.

Om man lekker eller ikke lekker har ingen (!) betydning for hvordan man ammer. Brystene øver seg bare litt.  Det er først den tredje dagen etter fødselen at melken virkelig begynner å produseres, og deretter kan man se hvordan det kommer til å gå med ammingen. Så hvis du ikke lekker er det ingen grunn til å bekymre deg, det betyr ikke at du ikke kommer til å kunne amme. Hvis du lekker allerede i uke 16, betyr det ikke at det ikke er mat nok til babyen når den kommer ut.

Hvordan vet man hvilken størrelse amme-bh man skal kjøpe?

Som jeg skrev tidligere, endrer brystene seg ofte ikke nevneverdig for alle, selv om de er gravide. For det meste skjer den største forandringen etter fødselen og det er da brystene kan vokse seg mye større.

Mitt beste råd er å kjøpe en rimelig sports-bh, naturligvis uten bøyler, som sitter løst (kjøp noen størrelser større enn hva du pleier å kjøpe) og behagelig og vent med å kjøpe dyre amme-Bh-er til etter fødselen.

Jeg sluttet å amme mitt siste barn for tre måneder siden, men brystene lekker ennå. Er jeg gravid?

Den eneste måten at få et absolutt sikkert svar på det spørsmålet er naturligvis å ta en graviditetstest. Det kan imidlertid være kjekt å vite at kvinner kan lekke brystmelk i opptil 8-10 år etter de er stoppet med å amme.