Guide til eggløsningstester

Hvordan fungerer eggløsningstester?

Eggløsningstester måler forekomsten / tilstedeværelsen av et eggløsnings hormon, det luteiniserende LH som økes eller trappes opp 24/36 timer før eggløsningen.

En eggløsningstest utføres omtrent på samme måte som en graviditetstest for hjemmebruk da du holder en teststrimmel i urinstrålen og resultatet vises i et lite display på test strimmelen.

Ved å måle LH-stigningen kan du fastsette hvilke to dager i en menstruasjonssyklus du er mest fruktbar og dermed har størst mulighet for å bli gravid.

De to mest fruktbare dagene er dagen innen eggløsning og selve eggløsningsdagen når et egg frigjøres. Så om du har samleie samme dag som du kan påvise at LH-stigningen har startet, samt dagen etter, er dine muligheter for å bli gravid aller størst.

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Når på døgnet skal man ta testen?

Du kan med de fleste tester teste når som helst på døgnet, men ved omtrent samme tidspunkt hver dag. Det finnes dog produsenter som fraråder å teste før klokken 10 på morningen, og / eller at du ikke tisser på minst 4 timer innen du utfører testen.

Det sikrer at LH-mengden i urinen er konsentrert nok for å kunne bli registrert av testen.

Studer alltid pakningsvedlegg eller brosjyre nøye før du starter testen.

Hvordan skal testen se ut om den er positiv?

På de fleste tester avleser du resultatet ved å sammenlikne styrken av resultat-streken med referanse-streken. Referanse-strekens hensikt er å vise om testen har blitt utført korrekt.

Ofte må du lese av resultatet innen 5 minutter etter at du har utført testen ettersom testen etter 5 minutter ikke lengre er pålitelig, og resultatet kan endre seg.

Om resultat-streken er like sterk eller sterke enn referanse-streken betyr dette at LH-stigningen har startet og du er da aller mest fruktbar de nærmeste 2 dagene.

babyplan eggløsningstest positiv
Positiv eggløsningstest

Om du har samleie i løpet av de nærmeste 48 timene, øker altså dine sjanser for å bli gravid.

Om det er blankt eller ikke vises noe i resultat-streken, eller om resultat-streken er svakere enn referanse-streken, har ikke LH-stigningen startet enda. Du bør utføre en ny test neste dag ved samme tidspunkt.

Studer alltid pakningsvedlegg eller brosjyre nøye før du starter testen.

Når i måneden skal jeg utføre en eggløsningstest?

Hvilken dag du skal starte testen avhenger av hvor lang din menstruasjonssyklus er, dvs antall dager fra den første menstruasjons dagen til og med dagen før neste menstruasjon starter.

CykluslængdeStart på dag
=< 215
225
236
247
258
269
2710
2811
2912
3013
3114
3215
3316
3417
3518
3619
3720
3821
3922
4023
=> 41Se forklaring*

Om din syklus er 21 dager eller kortere skal du starte testen på dag 5.

* Om din syklus er lengre enn 40 dager skal du starte testen 17 dager innen du forventer din neste menstruasjon.

Om lengden på din menstruasjonssyklus varierer mer enn 3 dager går du utifra den korteste syklusen du har hatt det siste halvåret.

Det er mulig at du trenger mer enn en pakke med teststrimler før du kan registrere LH-stigningen. Fortsett i dette tilfellet med å teste med strimler fra en ny forpakning.

Om du kan påvise at LH-stigningen har startet trenger du ikke utføre flere tester i løpet av den aktuelle menstruasjonssyklusen, og du kan spare de ekstra teststrimlene i pakken om du trenger dem i din neste menstruasjonssyklus.

Når du har påvist at LH-stigningen har startet, bør du ha samleie i løpet av de neste 48 timene for å maksimere dine muligheter for å bli gravid i løpet av den aktuelle menstruasjonssyklusen.

Er en positiv eggløsningstest et sikkert tegn på at jeg kommer til å få eggløsning?

Nei, dessverre ikke. Eggløsnings testene måler økningen av eggløsnings hormonet, det luteinsierkende hormonet LH som øker eller “stiger” 24 til 36 timer før eggløsningen.

Eggløsnings testen reagerer altså ikke på selve eggløsningen, men på det som forårsaker eggløsningen. Det kan derfor være slik at eggløsningen ikke skjer selv om man har fått et positivt svar på eggløsningstesten.

Men man kan naturligvis gå ut i fra at man kommer til å ha eggløsning om man får et positivt resultat.

Kan eggløsnings tester reagere på graviditet?

Eggløsnings tester kan vesentlig ikke skille på hormonet LH (som øker dagene før eggløsning og som er det eggløsnings tester skal reagere på) og Beta graviditetshormonet. Dette er fordi LH og graviditetshormonet er veldig like hormoner.

Graviditetshormonet i ulike variasjoner finns i kroppen selv når man ikke er gravid. Men Beta graviditetshormonet eksisterer kun ved graviditet.

Eggløsnings tester kan derfor reagere og vise positivt når man er gravid.

Men man skal ikke tolke et positivt resultat fra en eggløsningstest som et sikkert tegn på at man er gravid. Eggløsningstester kan nemlig reagere på flere ulike typer av graviditetshormonet og ikke bare Beta graviditetshormonet.

Derfor skal man alltid teste med en graviditetstest for et sikkert resultat om man tror at man er gravid.

Kjøp Babyplan Eggløsningstest Stav her

Kjøp Babyplan Eggløsningstest Stav her