Prevensjonsmidler og dets påvirkning

Når man planlegger å bli gravid og har brukt prevensjonsmidler som P-piller, mini-piller eller P-sprøyte, kan det være bra å forstå at disse kan påvirke hele kroppen en god stund etter at du slutter med de.

Det finns en del kvinner som kan bli gravide selv om de går på for eksempel mini-piller eller p-piller, selv om dette ikke er spesielt vanlig. Noen kvinner kan også bli gravide med en gang de slutter med prevensjonsmidler.

Det vanligste er dog at det tar litt lengre tid for de fleste. Kroppen behøver å finne tilbake til seg selv.

Har man derfor i løpet av en periode brukt noen av prevensjonsmidlene angitt nedenfor, så kan det være bra å ha sluttet med de en stund innen man forsøker bli gravid slik at kroppen får tid til å komme seg.

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Kjøp Babyplan Tidlig Graviditetstest strimmel her

Vil man fortsette å beskytte seg mot graviditet i mellom-perioder, kan kondom være det beste alternativet.

Når kan man bli gravid etter at man slutter med mini pillen?

Minipiller hemmer eggløsning hos en del kvinner og for disse kvinnene kan det drøye opp til 3-4 måneder innen eggløsningen starter opp, selv om det er vanligst å bli gravid nesten med en gang.

Cerazette hemmer eggløsningen i større grad sammenliknet med andre minipiller, og det tar derfor lengre tid å bli gravid.

Et eksempel på vanlige bivirkninger som kan forekommer er akne, uregelmessige blødninger og uteblivende menstruasjon. Disse bivirkningene minsker eller forsvinner vanligvis etter noen måneder.

Når kan man bli gravid etter at man slutter med P-pillen?

Kombinerte P-piller forhindrer eggløsning hos de fleste kvinner.

Når man slutter med P-piller er det ulikt hvor lang tid det tar før eggløsningen kommer tilbake. Den kan drøye opptil 3-4 måneder.

Kvinner som har hatt fungerende eggløsning selv om de har tatt P-piller, kan bli gravide allerede etter første måneden etter at de slutter med P-piller.

P-Sprøyte

P-sprøyte et mindre egnet prevensjonsmiddel dersom man ønsker å bli gravid relativt fort. Det kan ta opp til seks måneder (og i noen tilfeller opptil et år) å få i gang eggløsning etter siste injeksjon.

Det kan derfor altså ta lang tid å bli gravid om man har anvendt P-sprøyte.

Hormonstaver

Eggløsning kommer igang bare noen måneder etter at stavene er operert bort. Straks eggløsningen er i gang kan man bli gravid.

Spiral

Spiralen kan fjernes når som helst i løpet av menstruasjonssyklusen, om man for eksempel ønsker å bli gravid. Kobber spiralen påvirker ikke eggløsningen i det hele tatt.

Det innebærer at man kan bli gravid allerede første måneden etter at man fjerner spiralen.

© Can Stock Photo Inc. / obencem