Menstruasjonssyklus

Jenter er født med ca. 400,000 anlegg til egg. Av disse blir ca. 400 til ferdige egg som utvikles hver måned, midt i mellom to menstruasjon.

Det dannes ingen nye egg.

På et tidspunkt i puberteten får jenta sin første eggløsning. Omtrent to uker senere kommer den første menstruasjonen. Deretter får hun sin menstruasjon cirka en gang i måneden helt til overgangsalderen.

Perioden mellom menstruasjonens første dag til den neste menstruasjonen kalles menstruasjonssyklus.

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Hva er menstruasjon?

Litt forenklet kan man si at kvinnens menstruasjonssyklus styres av et samspill mellom hypofysehormoner (FSH og LH) og eggstokkhormoner (østrogen og progesteron).

I begynnelsen av menstruasjonssyklus stimulerer FSH og LH utviklingen av noen follikler, og av disse modnes minst en follikkel.

Folliklene produserer østrogen, som får livmorslimhinnen til å øke i tykkelse og forberede seg på å ta imot et befruktet egg.

Høye nivåer av LH setter også i gang eggløsningen, noe som betyr at follikkelen brister og eggcellen fanges opp av egglederen.

Follikkelen endrer seg til det gule legeme, som produserer progesteron, som bidrar til at slimhinnen er mottakelig for det befruktede egget.

Eggløsningen finner sted 12-16 dager før den neste menstruasjonen. Sjansen for å bli gravid er størst fra og med to dager før og frem til eggløsningen. På dette tidspunktet blir sekretet i skjeden og livmorhalsen tynnere, slik at sædcellene lettere kan svømme frem til egget.

Hvis kvinnens menstruasjon pleier å komme etter ca. 28 dage pleier eggløsningen å skje i midten, rundt dag 14.

Når egget har løsnet seg kan det befruktes i opptil et døgn. Men ettersom mannens sædceller er befruktningsdyktige i opp til 72 timer (i gjennomsnitt), eller mer etter samleie, kan kvinnen i realiteten bli gravid i en periode på opptil ni døgn hver måned.

Hvis eggcellen befruktes og kvinnen blir gravid, fortsetter det gule legeme med å produsere hormoner. Hvis eggcellen ikke befruktes, tilbakekalles det gule legeme, og livmorslimhinnen utstøtes som en menstruasjonsblødning.

» Les mer om eggløsning

Hvor ofte og hvor mye?

Vanligvis har kvinner menstruasjon en gang i måneden, og menstruasjonen varer i omkring fire til fem dager. Men det varierer hver gang, og fra kvinne til kvinne. Det er ikke uvanlig med en menstruasjonssyklus på 25 eller 35 dager.

Hvis du er stresset eller bekymret, kan menstruasjonen utebli, eller hoppe over en måned eller flere. Det føles ofte som om det kommer en hel flod av blod, men mengden per menstruasjon er ca. tre spiseskjeer.

Menstruasjonssmerter

De fleste merker en eller annen form for trykk eller mild smerte ved menstruasjon. Det merkes i den nederste delen av magen, men kan også stråle ut i lysken og i korsryggen. De fleste kan håndtere det og lever normalt.

En del kvinner kan få meget kraftige smerter, hodepine, bli kvalm, få diare eller kaste opp under menstruasjonen. I disse tilfellene kan det være nødvendig med smertestillende medisin.

Lindring av menstruasjonssmerter

Prøv med en varmeflaske på den nedre delen av magen, Rør deg som du pleier hvis det er mulig.

Menstruasjonssmerter er muskelsammentrekninger. De føles mindre smertefulle når du beveger deg. Hvis det er nødvendig at du legger deg ned, er det ofte best å ligge med knærne trukket opp under deg.

Medisin som inneholder ibuprofen er det beste mot menstruasjonssmerter. Brusetabletter virker hurtigst. Hvis du ikke tåler ibubrufen kan du ta paracetamol i stedet.

Spør på apoteket hvis du er usikker.

Kraftig blødning

Noen kvinner blør mer enn andre og det er helt normalt.

Hvis du har bruk for ekstra bind, hvis det er nødvendig å skifte bind om natten eller hvis det oppbygges klumper av blod, kan det bety at du har kraftig blødning. Det kan skyldes at du har mer av et stoff som løser opp størknet blod.

Du kan også få kraftigere blødning hvis du bruker kobberspiral eller har ufarlige muskelknuter i livmoren, såkalte fibromer.

Hvis du har problemer bør du kontakte legen din slik at du kan få hjelp til at kontrollere og regulere menstruasjonen din.

Når menstruasjonen er forsinket

Hvis du har det vanskelig eller bekymrer deg for noe, eller kanskje er spesielt stresset, kan menstruasjonen forsinkes, eller kroppen kan simpelthen hoppe over den. I de fleste tilfeller kommer den tilbake igjen neste måned eller måneden etter.

Det kan føles litt ubehagelig, men det er helt normalt i noen perioder av livet. Ta deg tid til å tenke over hvordan du lever. Dette er kroppens måte å si fra om at kanskje i alt ikke er som det skal.

Får du ikke mensen en måned, kan det også skyldes at du er gravid. Hvis du ikke er sikker, ta en graviditetstest. Hvis du ikke er gravid og menstruasjonen ikke kommer bør du ta en prat med legen eller jordmoren din.

» Les mere om eggløsning og når du kan bli gravid.

Kjøp eggløsningstest strimmel her

Kjøp eggløsningstest strimmel her