Morkakeprøve
En morkakeprøve eller en chorionvillibiopsi er en prøve som tas for å avgjøre om det ufødte barnet har kromosomavvik.
Det vanligste kromosomavviket er Downs syndrom, som forårsakes av et ekstra kromosom 21. Forekomsten av dette kromosomavviket øker med morens alder.
Prøven tilbys derfor vordende mødre fra og med 35-årsalderen.
Kan alle få utført en morkakeprøve?
Det er ikke en selvfølgelighet at man kan få alle prøvene man ønsker. Alle typer fosterdiagnostikk er ikke tilgjengelig i alle kommuner.
Når tilbyr man en morkakeprøve?
» Forhøyet risiko for kromosomavvik:
En av foreldrene har et kromosomavvik som medfører en risiko for et barn med kromosomavvik.
I disse familiene er det ofte født et barn med kromosomavvik tidligere.
» Misdannelse som oppdages under ultralyd.
» Tidligere fødsler av med kromosomavvik eller en annen skade.
» Økt risiko for å få et barn med Downs syndrom (ett ekstra kromosom 21) hos eldre mødre.
Risikoen for Downs syndrom øker med alderen, og kvinner over 35 år tilbys derfor en fostervannsprøve.
» Hvis man har tatt en blodprøve som viser en økt risiko for å få et barn med Downs syndrom.
» Økt risiko for andre alvorlige sykdommer.
Denne gruppe rommer mange forskjellige arvelige tilstander som kan fastslås med forskjellige metoder. Som regel er det født et barn i familien med netopp dennr sykdommen tidligere.
Hvordan utføres undersøkelsen?
Morkakeprøven tas tidligst i uke 11 av graviditeten, og utføres av en lege. Vi begynner med en ultralyd, blant annet for å fastslå termindato. Engang i blant viser ultralyden at det ikke passer seg å ta prøven den dagen. I disse tilfellene får man en ny time noen uker senere.
Prøven tas med samtidig kontroll med ultralyd, via buken. Etter at magen er vasket, føres en tynn nål inn i livmoren/morkaken, der prøven hentes ut. Det kan føles ubehagelig, men pleier ikke å gjøre ondt. Etterpå kontrolleres fosteret igjen med ultralyd.
Er det noen risikoer forbundet med morkakeprøven?
Morkakeprøven innebærer at man tar en prøve fra morkaken, og det er dermed en liten risiko for at man kan påvirke graviditeten. Det er uvanlig, og man regner med at risikoen for spontanabort øker med cirka 1 % ved en morkakeprøve.
Viktig å ha tid til overveielse
Man kan ha forskjellige hensikter med en morkakeprøve. Noen synes det er en fordel å vite, og få informasjon, og andre synes det er en belastning som skaper unødvendig bekymring under graviditeten.
Det er viktig at overveie hva man vil bruke informasjonen til. Hvis prøven viser sykdom eller skade på fosteret, hva gjør man da? Man kan bli konfrontert med å ta stilling til abort. Man kan også velge å fullføre graviditeten, og kan bruke resultatene fra en morkakeprøve til å forberede seg under graviditeten og derfor ta seg bedre av barnet etter fødselen.
Godt å vite
Det anbefales at man tar det rolig samme dag som og dagen etter undersøkelsen. Unngå fysisk aktivitet som for eksempel å løpe eller løfte noe tungt. Samleie og bad frarådes.
Eventuelle komplikasjoner i forbindelse med prøvetakingen kan være at det lekker litt fostervann, eller at man får menstruasjonslignende smerter.
Finner man noe unormalt får du beskjed fra legen via telefon. Ved normale analyseresultater mottar du vanligvis svar i posten. På brevet står der et telefonnummer til genetikklaboratoriet som til du kan ringe hvis du vil vite barnets kjønn.
Du er velkommen til å ta med noen til undersøkelsen. Det anbefales derimot ikke å ta med barn.