Forberedelser før en graviditet

Dere vil ha barn… Men hva skal man egentlig tenke på? Nedenfor er det listet noen viktige saker for dere som forsøker å bli gravide.

Spis folat (folsyre)

Helsetilsynet og Mattilsynet anbefaler (og dette skal også alle fødsels klinikker og jordmødre følge) kvinner i fertil alder, særlig de som planlegger å bli gravide, å øke sitt inntak av folat til minst 500 mikrogram per dag (0,5 mg) for å redusere risikoen for fødselsskader i sentralnervesystemet, for eksempel ryggmargsbrokk.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her

» Klikk for å lese mer om Folat (viktig!)

Øk sæd produksjon med sink og folat

Riktig ernæring påvirker sæd – i både antall og kvalitet.

Menn med lav sædproduksjon har vist seg å øke produksjonen betydelig ved hjelp av kosttilskudd fra ulike kombinasjoner av sink og folat. Dette viser et nederlandsk studie.

» Klikk for å lese mer

Ha regelmessig sex

Det beste og mest nyttige rådet er å ha ubeskyttet samleie minst to til tre ganger i uken eller gjerne hver dag (rett og slett når dere kjenner at dere har lyst). Da øker dere sjansene for å presisere eggløsningen.

Det er ideelt å ha samleie fra og med fem dager før eggløsning og fram til selve eggløsningen, ettersom sæd overlever opp til fem dager i livmoren, normalt i hvert fall 72 timer. Det er i løpet av denne perioden du har størst sjanse for å bli gravid. Eggløsning skjer vanligvis ca to uker før neste menstruasjon.

Det skrives iblant at man ikke skal ha sex for ofte fordi det påvirker fruktbarheten negativt, men om mannen ikke har noen kjente problemer med sæd produksjon eller liknende, så behøver man ikke være avholdende. Ha sex når dere vil, og så ofte dere vil. Det har fungert i alle tider.

Men om mannen har noen kjente problemer med for eksempel sædkvalitet eller om dere har forsøkt å bli gravide i mer enn et år, så er det absolutt viktig å ha sex mer sjeldent, helst med ca tre dagers mellomrom.

Ikke drikk for mye alkohol

Alkohol har en direkte skadelig virkning på cellene der sæden lages. Om han drikker alkohol daglig i en to ukers tid, reduseres derfor både produksjonen og kvaliteten på mannens sæd.

Testosteronnivå er også redusert når man drikker mye, noe som gjør at sexlysten kan reduseres og man kan risikere å bli impotent.

På et tidlig stadium av høyt alkoholforbruk, kan disse endringene vendes tilbake til det normale fullt og holdent.

Hvis du slutter fullstendig å drikke i tre måneder, vil som regel både potens og fruktbarhet vende tilbake til det normale.

Fortsetter man å drikke store mengder alkohol kan dette påvirke testiklene, noe som igjen kan føre til varige endringer.

Minst en tredjedel av manlig sterilitet er forårsaket av alkohol.

Høyt alkoholforbruk hos kvinner kan føre til amenoré (tap av menstruasjon), manglende eggløsning og forstyrrelser i lutealfasen (tiden fra eggløsning til neste menstruasjon).

Slutt å røyke

Det tar i gjennomsnitt lengre tid å bli gravid for kvinner som er røykere. En årsak til dette er at røyking hemmer eggløsningen.

En annen årsak er at hormonet progesteron fra det gule legeme (et hormon produserende område som kalles corpus luteum) ikke er produsert i tilstrekkelig mengde. Progesteron er nødvendig slik at det befruktede egget skal kunne feste seg til livmorveggen og for att graviditeten skal opprettholdes inntil morkaken utvikles.

Sjansene for en vellykket prøverørsbefruktning er av samme grunn mindre blant kvinner som røyker.

Også mannens røyking reduserer sjansene for graviditet fordi menn som røyker produsere færre og mindre sunne sæd celler.

Spis sunn mat og tenk på vekten

Undervekt og overvekt kan definitivt påvirke fruktbarheten din. Dette gjelder for både menn og kvinner.

Claes Gottlieb, førsteamanuensis i gynekologi ved Sophia Hospital, sier at fedme påvirker eggløsningen betydelig.

Ofte er det ikke nok med bare hormoner for å hjelpe kvinnen med eggløsning, og den eneste måten er faktisk vektreduksjon. Selv ved prøverørsbefruktning er sjansene lavere hos overvektige kvinner.

Å gå ned i vekt bør være det primære steget for å øke sine sjanser samt gjøre en eventuell graviditet mindre risikofylt.

Små mengder av trans fett er nok til å stoppe en kvinnes eggløsning, ifølge en ny studie.

Trans fett eller delvis herdet fett, brukes i matindustrien da det er billig og anses å ha en passende konsistens for mange produkter.

En ny studie av forskere ved Harvard University viser nå at det er enda en grunn til å være oppmerksom på herdet fett da selv svært små mengder av transfett øker risikoen for at kvinner blir infertile med hele 70 prosent.

Trans fett er i mange tilfeller grunnen til at eggløsning mislykkes.

Trans fett finnes i typisk usunn mat som pommes frites, konditori produkter (for eksempel småkaker), fete meieriprodukter (for eksempel rømme), iskrem og ferdigmat.

Frukt og grønnsaker reduserer risikoen for spontanabort, viser ny forskning. Et britisk studie viser at et balansert kosthold der grønnsaker og frukt er inkludert, er veldig viktig for gravide.

De som spiser frukt og grønnsaker regelmessig har 46 prosent mindre sannsynlighet for å abortere.

Reduser kaffe

Overdrevent koffein forbruk anses å ha en negativ innvirkning på fruktbarheten.

Dessuten har et nordisk prosjekt med mål å gi kunnskap om den potensielle risikoen for koffein forbruk under svangerskapet, nylig blitt gjennomført.

Resultatet av denne evalueringen er at det virker sannsynlig at et relativt høyt inntak av koffein kan øke risikoen for spontanabort – spesielt tidlig i svangerskapet.

Eventuelt kan også et høyt inntak av koffein øke risikoen for veksthemmende effekter på fosteret, noe som kan føre til en lavere fødselsvekt. Denne effekten er sannsynligvis liten, og derfor trolig av mindre betydelse for barnets helse.

Men de nordiske ekspertenes mening er at inntak av koffein under graviditet bør begrenses. Inntil videre anbefales gravide og ammende kvinner til å begrense sitt inntak av koffein til maksimalt 300 mg per dag.

Dette tilsvarer ca 3 kopper kaffe (1 kaffe kopp = 150 ml) eller 4-5 kopper te (en te kopp = 250 ml).

Gå igjennom medisinskapet

Bruker du medisiner regelmessig?

Rådfør deg i dette tilfellet med legen din dersom det du bruker kan påvirke fruktbarheten (gjelder for både kvinner og menn). Dette inkluderer også natur legemidler og urtemedisin. Sterke anti-inflammatoriske medisiner kan forstyrre eggløsningen.

Varme bad

Mannen bør være moderat med varme bad, alt for varme dusjer og badstue.

Sæd produksjon vil ikke fungere i for høy varme og sæd som er klar til å brukes er ikke bra nok fordi mannens kroppstemperaturen blir for høy slik som temperaturen i pungen.

Pungen er utformet slik at den skal kunne regulere varmen rundt sæd, men dette fungerer ikke hvis det blir for varmt.

Kjøp Babyplan sædkvalitetstest her

Kjøp Babyplan sædkvalitetstest her

Le mer og stress mindre!

En annen teori er at depresjon, sorg og stress over å ikke bli gravid øker produksjonen av hormonet prolaktin, som kan forstyrre menstruasjonssyklusen.

Det er dog diskutabelt hvorvidt stress i seg selv kan redusere fruktbarhet, men det finnes teorier for dette.

Metoder for å lære å slappe av i kombinasjon med støttegrupper kan være til bra hjelp, ifølge en amerikansk studie av kvinner som prøvde bli gravide i 1-10 år. Etter å ha deltatt i programmet ble over 40 prosent av disse kvinnene gravide.

Claes Gottlieb, førsteamanuensis i gynekologi ved Sophia Hospital, mener at det kan øke sjansene for graviditet hvis du er i et annet miljø, spesielt i løpet av ferien (for å komme bort fra hverdagen og slappe av), selv om det ikke finnes noen direkte bevis på dette.

Israelske forskere konstaterte at kvinner som ler mye, kan lettere bli gravide. Forskere ansatt en klovn som underholdt kvinner under prøverørsbehandling. Av de kvinnene som fikk humor terapi ble 35,5 prosent gravide, sammenlignet med 19,3 prosent blant de som ikke gjorde klovne besøk, skriver The Times.

Årsaken antas å være at glade pasienter blir mindre stresset. Forhøyede nivåer av stresshormonet kortisol hemmer blant annet LH (Luteiniserende hormon) som er et hypofysehormon som stimulerer kjønnshormoner.

© Can Stock Photo Inc. / fotovampir