Eggløsningstest

Babyplans eggløsningstester, uansett testtype, er brukervennlige og lette å anvende. Babyplans eggløsningstester er alle spesielt velegnede til hjemmebruk, men er fortsatt av samme høye kvalitet som de eggløsningstestene du kan få tatt hos egen lege, gynekolog eller de du kan kjøpe på apoteket. Babyplans eggløsningstests tas ved at du enten dypper teststrimlen eller teststaven i et beger med din oppsamlede urin, eller holder disse direkte under urinstrålen. Deretter vil du innen kun få minutter kunne se resultatet.

 

Se også eggløsningstest fra Clearblue her

Spørsmål ang. eggløsningstest

Hvordan fungerer eggløsningstester?

Eggløsningstester måler tilstedeværelsen av et eggløsningshormon, det luteiniserende LH som økes 24-36 timer før eggløsningen.

En eggløsningstest utføres omtrent på samme måte som en graviditetstest for hjemmebruk da du holder en test i urinstrålen og resultatet vises i et lite display på testen.

Ved å måle LH-stigningen kan du fastsette hvilke to dager i en menstruasjonssyklus du er mest fruktbar og dermed har størst mulighet for å bli gravid.

De to mest fruktbare dagene er dagen innen eggløsning og selve eggløsningsdagen når et egg frigjøres. Så om du har samleie samme dag som du kan påvise at LH-stigningen har startet, samt dagen etter, er dine muligheter for å bli gravid aller størst.

Når på døgnet skal man ta testen?

Du kan med de fleste tester teste når som helst på døgnet, men ved omtrent samme tidspunkt hver dag. Det finnes dog produsenter som fraråder å teste før klokken 10 på morningen, og/eller at du ikke tisser på minst 4 timer innen du utfører testen.

Det sikrer at LH-mengden i urinen er konsentrert nok for å kunne bli registrert av testen.

Studer alltid pakningsvedlegg eller brosjyre nøye før du starter testen.

Hvordan skal testen se ut om den er positiv?

På de fleste tester avleser du resultatet ved å sammenlikne styrken av resultat-streken med referanse-streken. Referanse-strekens hensikt er å vise om testen har blitt utført korrekt.

Ofte må du lese av resultatet innen 5 minutter etter at du har utført testen ettersom testen etter 5 minutter ikke lengre er pålitelig, og resultatet kan endre seg.

Om resultat-streken er like sterk eller sterke enn referanse-streken betyr dette at LH-stigningen har startet og du er da aller mest fruktbar de nærmeste 2 dagene.

Om du har samleie i løpet av de nærmeste 48 timene, øker altså dine sjanser for å bli gravid.

Om det er blankt eller ikke vises noe i resultat-streken, eller om resultat-streken er svakere enn referanse-streken, har ikke LH-stigningen startet enda. Du bør utføre en ny test neste dag ved samme tidspunkt.

Les alltid bruksanvisningen nøye før du starter testen.

Når i måneden skal jeg utføre en eggløsningstest?

Hvilken dag du skal starte testen avhenger av hvor lang din menstruasjonssyklus er, dvs antall dager fra den første menstruasjons dagen til og med dagen før neste menstruasjon starter.

Om din syklus er 21 dager eller kortere skal du starte testen på dag 5.

Om din syklus er lengre enn 40 dager skal du starte testen 17 dager innen du forventer din neste menstruasjon.

Om lengden på din menstruasjonssyklus varierer mer enn 3 dager går du utifra den korteste syklusen du har hatt det siste halvåret.

Det er mulig at du trenger mer enn en pakke med teststrimler før du kan registrere LH-stigningen. Fortsett i dette tilfellet med å teste med strimler fra en ny forpakning.

Om du kan påvise at LH-stigningen har startet trenger du ikke utføre flere tester i løpet av den aktuelle menstruasjonssyklusen, og du kan spare de ekstra teststrimlene i pakken om du trenger dem i din neste menstruasjonssyklus.

Når du har påvist at LH-stigningen har startet, bør du ha samleie i løpet av de neste 48 timene for å maksimere dine muligheter for å bli gravid i løpet av den aktuelle menstruasjonssyklusen.