Fantomgraviditet – Eksisterer det?

Kan man bli fantom (falsk) gravid?

Mange, mange kvinner som gjerne vil bli gravide opplever de typiske graviditetstegnene, som kvalme, svimmelhet, tretthet, større bryster osv., men tester likevel negativt når de tar en graviditetstest.

Det er forståelig at man blir ettertenksom.

Spørsmålet om man kan få en fantomgraviditet er ikke helt enkelt å gi et svar på. Men vi vet at andre pattedyr kan få en fantomgraviditet, og spørsmålet er da om ikke mennesker også kan.

For det meste finnes det medisinske forklaringer på de verste tilfellene, som for eksempel cyster på eggstokkene, eller muskelknuter i livmoren som kan fremkalle graviditetssymptomer.

Det finnes imidlertid en stor gruppe kvinner som har symptomer på graviditet som på tross av en negativ graviditetstest, ikke kan forklares så enkelt.

Kjøp Babyplan Eggløsningstest Stav her

Kjøp Babyplan Eggløsningstest Stav her

En ukvalifisert gjetning …

Engang i blant, når man virkelig vil noe, kan kroppen og hjernen sammen skape en illusjon, i mangel på et bedre ord. Denne illusjonen får kvinnen til å tro at hun faktisk er gravid, med symptomer som kvalme, svimmelhet, større bryster, og til og med uteblitt menstruasjon.

Kroppen og hjernen utgjør tilsammen et merkelig, komplisert instrument, som man ikke skal undervurdere.

Menstruasjonen kan utebli av mange årsaker uansett hvor regelmessig man har vært tidligere. Stress og bekymringer er to årsaker, men selv det daglige kostholdet og lave hormonnivåer i kroppen kan få kroppen til å hoppe over menstruasjonen. Hvis man har brukt et prevensjonsmiddel kan det gå flere måneder før menstruasjonen blir regelmessig igjen. Engang i blant kan man heller ikke forklare en uteblitt menstruasjon med de ovennevnte forklaringene, og da tror jeg, og det er kun en gjetning, at det handler om viljens makt (fullstendig ubevisst selvfølgelig) over kroppen.

Når man ønsker noe så mye, kan man kanskje få hjernen til å tro at det virkelig er sant. Ja, det høres litt søkt ut, men engang i blant er det den eneste forklaringen som finnes.

Kanskje er det ikke så søkt. Vi vet at man kan føle seg fysisk dårligt bare ved tanken på noe virkelig ekkelt! Så da skjønner man godt at man kan føle seg forvirret, og tro at større bryster er et tegn på graviditet, når de egentlig er et tegn på PMS, eller kanskje ikke har vokst i det hele tatt.

Skal man da ikke stole på kroppen sin?

Jo, det skal man i de fleste tilfeller. De fleste som viser tegn på graviditet er jo gravide. Men for de kvinnene som gang på gang opplever at de er gravide, men konstant tester negativt, kan kanskje det ovenfor være en forklaring.

Hvordan unngår man å bli forvirret?

Svaret er enkelt, men ikke så populært … Slutt å være så fokusert på kroppen din og på graviditet! Lettere sagt enn gjort, det er klart! Men det er den eneste løsningen.

Forsøk å finne noe, en hobby, hva som helst, som tar tankene bort fra temaet graviditet. Jo mer avslappet du er rundt det som har med syklusen din å gjøre, jo mindre er risikoen for at du utvikler disse tegnene.

Forsøk å nyte tiden før barnet faktisk kommer. Har dere regelmessig sex minst 2-3 ganger i uken, hele måneden, har dere samme sjansen som andre, men uten å stresse med det.

Har det gått ett år, kan du kontakte legen sin for å starte en utredning.