Hudforandringer under graviditeten

Akne (Acne)

På grunn av den endrede hormonbalansen i kroppen din kan du få mer akne enn vanlig når du går gravid. Men har du hatt mye akne før graviditeten kan dette også bli bedre under en graviditet.

Det finnes egentlig ikke en måte å holde urenhetene på avstand på, ettersom de styres av hormoner. Det eneste som kan hjelpe er å vaske ansiktet morgen og kveld med varmt vann. ettersom de fleste midler mot akne bør unngås under graviditeten. Hvis kvinnen tar antibiotika mot akne, bør hun stoppe med dette før befruktningen, spesielt hvis hun tar tetrasykliner.

Røde flekker

Røde flekker i ansiktet, på brystet og på armene, som blekner når man trykker på dem, skyldes østrogenet, som utvider arteriene som forsyner huden med blod. Disse formene for flekker forsvinner etter fødselen.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her

Pigmentforandringer

Forandringer i hudens pigment er normalt under en graviditet og skyldes den økte produksjonen av melanocytstimulerende hormoner (MSH). Mange kvinner opplever også at fødselsmerker, leverflekker og fregner blir både større og mørkere under graviditeten. Engang i blant kan også ansiktet bli mørkere, og kvinnen kan se solbrent ut, hovedsakelig rundt munnen.

Dette kalles kloasme og pleier, som de fleste andre hudforandringer, å forsvinne eller avta etter fødselen.

Mange kvinner som er utendørs i solen opplever at de får pigmentflekker. Det som er helt sikkert, er at man blir lettere brun når man er gravid da huden produserer mer pigmenter, men der er noen ting man bør ta til etterretning som gravid soltilbeder.

Kløe og utslett

Hvis en kvinne har psoriasis eller eksem, forbedres dette ofte under graviditeten. De som tar medisin mot psoriasis eller eksem bør snakke med legen sin allerede før du blir gravide, for å sikre at medisinen de tar ikke forårsaker fosterskader.

En gang i blant kan gravide kvinner imidlertid få en intensiv kløe av tilsynelatende ingen grunn. Den kan være vanskelig å behandle under graviditeten men forsvinner som oftest etter fødselen. Men man skal naturligvis nevne kløen for jordmoren sin, da rødt, hevet utslett (urticaria) kan være tegn på leverstase (=trykk på leveren) eller PEP (pruritic eruption of pregnancy).