Overgangsalder – Hva er symptomene på overgangsalderen, og kan du fortsatt bli gravid?

Overgangsalderen er en naturlig fase i livet for både menn og kvinner, men det kan være en utfordrende tid med mange ulike symptomer og følelsesmessige endringer. I dette blogginnlegget tar vi for oss tegnene på overgangsalderen hos både menn og kvinner og gir deg noen tips til hvordan du best kan håndtere denne utfordrende fasen i livet. Les videre for å få en forståelse av overgangsalderen, symptomene på overgangsalderen og forskjellene og likhetene mellom menns og kvinners opplevelse av overgangsalderen.

Hva er overgangsalderen?

Overgangsalderen er en naturlig overgangsfase i livet for både kvinner og menn. Hos kvinner kalles denne fasen menopause, og hos menn kalles den andropause. Denne perioden innebærer en nedgang i det dominerende kjønnshormonet hos menn (testosteron) og kvinner (østrogen), noe som blant annet fører til opphør av menstruasjon og tilhørende symptomer. Andropause kjennetegnes av en gradvis nedgang i testosteronnivået hos menn og kan ledsages av ulike fysiske og følelsesmessige forandringer.

Det er ikke alle som opplever merkbare symptomer, men kunnskap om disse hormonelle endringene og de potensielle effektene av dem kan hjelpe folk til å oppsøke lege og gjøre livsstilsendringer for å håndtere eventuelle symptomer og risikoer.

Overgangsalder og graviditet

Det blir vanskeligere og vanskeligere å bli gravid jo eldre man blir. Det er et utsagn man ofte hører, og det er noe sant i det. Det betyr imidlertid ikke at du ikke kan bli gravid. Tiden før overgangsalderen kalles perimenopause. Dette er årene frem til siste menstruasjon, og i denne perioden kan du fortsatt bli gravid. I perimenopausen er eggløsningen ofte uforutsigbar, og østrogen- og progesteronnivåene går opp og ned som en berg- og dalbane. I løpet av disse årene frigjør egglederne dine fortsatt egg for befruktning, noe som betyr at du fortsatt kan bli gravid helt frem til overgangsalderen – perimenopausen.

Den internasjonale betegnelsen på “prematur menopause” er Primary Ovarian Insufficiency (POI), og det rammer ca. 2 prosent av alle kvinner under 40 år i Danmark. Hvis du lider av for tidlig overgangsalder, følger det ofte med ufrivillig barnløshet. Muligheten for å bli gravid avhenger i stor grad av årsaken til den tidlige overgangsalderen. En forutsetning for å bli gravid er at kvinnen har eggløsning. Opptil halvparten av kvinner med tidlig overgangsalder har spontan eggløsning, noe som betyr at ved spontan eggløsning og ubeskyttet samleie rundt eggløsningstidspunktet vil 5-10 % oppnå spontan graviditet, anslår Rigshospitalet.

I dag finnes det mange ulike behandlinger mot infertilitet. Hvis du ønsker å bli gravid, bør du henvises til fertilitetsbehandling når ønsket om graviditet er stort nok. Hos Babyplan kan du lese mye mer om fertilitetsbehandling. Vi har mange artikler, guider, studier og produkter som kan hjelpe deg på veien til å bli gravid, selv om du er i perimenopausen. Du finner alt innholdet vårt om fertilitetsbehandling her.

Overgangsalder hos kvinner

Hos kvinner er overgangsalderen perioden rundt siste menstruasjon – også kjent som klimakteriet. Når du ikke har hatt menstruasjon på ett år, er du i overgangsalderen. Forandringene og symptomene du opplever i overgangsalderen skyldes at eggstokkene slutter å produsere det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Det er vanligvis rundt 45-55-årsalderen at du som kvinne begynner å føle overgangsalderen. Noen år før du får din siste menstruasjon, starter overgangsalderen. I perimenopausen vil du begynne å oppleve symptomene på overgangsalderen og de fysiske og følelsesmessige endringene som følger med. Noen av symptomene på overgangsalderen kan være blødningsforstyrrelser og hetetokter. Alvorlighetsgraden av klimakteriesymptomene varierer fra kvinne til kvinne, og noen vil oppleve symptomer som er så alvorlige at de krever behandling.

Hvis en kvinne har fått fjernet livmoren før overgangsalderen, vil hun likevel oppleve overgangsalderplager i samme grad som andre kvinner. Hvis eggstokkene ikke fjernes under operasjonen, beholder de sine normale hormoner, og kvinnen vil ikke oppleve symptomer før på samme tidspunkt som andre kvinner.

Overgangsalder hos menn

I 40-50-årsalderen kan menn oppleve en tilstand som er svært lik den kvinner opplever. Overgangsalderen hos menn kalles andropause, og hos begge kjønn skjer det en nedgang i det dominerende kjønnshormonet – hos menn er dette testosteronnivået. Hos menn kjennetegnes overgangsalderen av gradvise forandringer i kroppen, ledsaget av endringer i holdning og humør, tretthet, energinivå, seksuell lyst og fysisk kapasitet.

I tillegg har studier vist at dette fallet i testosteronnivået i overgangsalderen hos menn kan medføre risiko for andre helseproblemer, som hjertesykdom og svakhet i skjelettet.

Andropausen hos menn strekker seg vanligvis over flere tiår, og de fysiske symptomene kommer gradvis og i etapper – i motsetning til kvinners overgangsalder, som vanligvis inntreffer i løpet av noen få år. Det er flere faktorer som kan bidra til andropause hos menn. Holdninger, psykisk stress, alkohol, skader, operasjoner, medisiner, overvekt osv. kan føre til et fall i testosteronnivået, noe som kan utløse andropause. På samme måte som for kvinner er det vanskelig å forutsi når klimakteriesymptomene starter, hvor sterke de blir og om det blir behov for behandling.

Behandling av symptomer på overgangsalder

Menns og kvinners symptomer er forskjellige, og det finnes derfor ulike behandlingsalternativer. Felles for disse behandlingsalternativene er imidlertid at målet er å redusere eller fjerne ubehaget for den som opplever disse klimakteriebesværene. Behovet for behandling av menopausesymptomer varierer fra person til person, og noen opplever symptomene i en slik grad at behandling ikke er nødvendig.

Det finnes noen metoder for behandling av klimakteriebesvær som du kan bruke på egen hånd uten hjelp fra lege. Du bør imidlertid oppsøke lege hvis symptomene forverres og påvirker livskvaliteten din negativt. Det kan for eksempel være problemer med slimhinner og sexliv, hetetokter eller dårlig søvn. Hvis du blør oftere enn vanlig, bør du også kontakte legen din.

Tips for kvinner

Det finnes en rekke tips for kvinner mot overgangsalderen som du kan prøve selv før du tyr til mer drastiske metoder. Dette er enkle forslag som du kan prøve selv:

 • Bruk lag på lag med klær som du kan ta av og på, slik at du raskt og enkelt kan regulere kroppstemperaturen.
 • Hold soverommet kjølig. Det er en generell anbefaling for å få en god natts søvn at soverommet skal være mørkt og kjølig, men det er også en anbefaling som er direkte rettet mot overgangsalderen.
 • Unngå provoserende faktorer som kan utløse symptomer i større grad. Det gjelder for eksempel kaffe, alkohol, krydret mat, stress og varmt klima.
 • Det finnes mange ulike naturmidler som hevdes å hjelpe mot symptomer i overgangsalderen. Generelt er effekten ikke bevist, men du kan prøve dem ut og se om du synes du opplever en effekt.
 • Mindfulness og meditasjon. Hvis du har psykiske plager, kan det hjelpe å bruke noen minutter om dagen på mindfulness og meditasjon.
 • Det finnes reseptfrie midler mot vaginal tørrhet. Det kan være en krem eller stikkpiller som settes inn i skjeden. Dette er ofte noe som må brukes noen ganger i uken, men det kan hjelpe deg med å unngå legebesøk.
 • Bruk glidekrem under samleie. Det er en enkel måte å få tilbake nytelsen ved samleie på.

Tips for menn

I overgangsalderen, eller andropausen, kan også menn oppleve en rekke ubehagelige symptomer, men det finnes effektive og naturlige måter å lindre disse på egen hånd. Dette er naturlige forslag, men de kan kreve noen livsstilsendringer som det kan ta litt tid å gjennomføre:

 • Endringer i kostholdet. Et kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og proteinkilder som fisk, kylling og nøtter kan bidra til å redusere klimakteriesymptomene. I tillegg bør du unngå eller begrense inntaket av koffein og alkohol, da dette kan forverre symptomer som humørsvingninger og søvnforstyrrelser.
 • Fysisk aktivitet. Regelmessig mosjon er utrolig viktig for den generelle helsen din, og det kan også bidra til å lindre symptomer på overgangsalderen. Det kan bidra til å redusere stress, forbedre søvnkvaliteten og styrke skjelett og muskler. Velg en aktivitet du liker, for eksempel gåturer, svømming, sykling eller yoga. Sett deg som mål å trene minst 30 minutter de fleste dagene i uken.
 • Stressmestring. Stress er en faktor som i betydelig grad kan forverre symptomene hos menn i overgangsalderen. Det kan hjelpe å lære seg stressmestringsmetoder som meditasjon, dyp pusting, mindfulness eller en hobby som gir deg glede og avspenning.
 • Søvnhygiene. God søvn er avgjørende for velværet og energinivået. Skap en rutine ved å legge deg og stå opp til samme tid hver dag, unngå skjermer og koffein før du legger deg, og hold soverommet kjølig, mørkt og stille for å forbedre søvnkvaliteten.

Konklusjon

Noen symptomer i overgangsalderen forsvinner med årene, men det finnes symptomer som tørre og sårbare slimhinner i underlivet som ikke blir bedre med tiden. Det finnes imidlertid behandlinger hos legen din eller reseptfrie hormonfrie produkter som kan være effektive. Overgangsalderen har en effekt på kroppen og den mentale tilstanden din som du må være klar over og vite hvordan du skal takle. Hvis du gjør det, og er villig til å snakke om det, kan du redusere både perimenopausale og menopausale symptomer betydelig før de blir et problem.

Det blir vanskeligere å bli gravid med årene, men du kan fortsatt bli gravid så lenge du har eggløsning – også spontan eggløsning. Det finnes mange typer fertilitetsbehandling, og du er ikke i overgangsalderen før du har gått 12 måneder uten menstruasjon. Følg med på Babyplan hvis du ønsker å bli gravid eller er interessert i fertilitet eller graviditet.