Strekkmerker (Striae)

Et annet navn for strekkmerker, er “striae”, som kommer av det engelske ordet “stretch”, som kan oversettes til “strekke”. Og det er nettopp det som skjer med huden når man får strekkmerker – den strekkes ut.

Når får man strekkmerker?

Omtrent 50-90 % av alle kvinner får strekkmerker i løpet av graviditeten. Vanligvis dukker de opp senere i graviditeten, men det finnes kvinner som får dem kort tid etter befruktningen.
Strekkmerker oppstår som oftest på den voksende magen, men kan også komme på bryst, hofter, lår og rumpe.

Når får man strekkmerker?

Underliggende årsaker

At huden strekkes kan ha en del underliggende årsaker. En vanlig årsak til at man får strekkmerker er at huden ikke har kunnet følge med i samme tempo som den vokser i. Et godt eksempel er når en kvinne blir gravid. Huden på magen strekkes da fortere enn normalt. Det samme gjelder for brystene. Konsekvensen blir at huden brister, noe som faktisk forekommer oftere hos yngre gravide kvinner.

Kvinner som er i faresonen er:

  • Kvinner med en mor eller søster som har fått strekkmerker
  • Kvinner som har fått strekkmerker i ung alder eller under tidligere graviditeter
  • Kvinner som går raskt opp i vekt
  • Helsetilstand: Hvis du drikker rikelig med væske og spiser sunt, tåler huden din mer og blir mer fleksibel
  • Etnisitet: Afrikanske kvinner får sjeldnere strekkmerker

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Behandling

Dessverre finnes det ingen behandling, hverken utvortes eller i pilleform, eller noen form for operasjon som kan fjerne strekkmerker. Hvis man opererer, får man arr, så det er ikke å anbefale. Laser fungerer heller ikke på strekkmerker.

Der finnes heller ingen legemidler som kan fjerne strekkmerker, så det er ikke lurt å bruke penger på unødvendig dyre medisiner som har ingen virkning.

Dessverre finnes det ingenting som kan forebygge strekkmerker under graviditeten. Man kan heller ikke behandle eller forebygge med olje eller creme. Strekkmerker kommer av at huden strekkes som følge av hormonpåvirkningen som skjer ved en graviditet, og det er underhuden som strekkes, noe som ikke kan påvirkes utenfra, med noen form for utvortes behandling. 

Ylva Linde, Dermatolog

Jeg har hørt om en krem …

Dessverre kan kremer og salver ikke behandle eller forebygge strekkmerker, da disse oppstår i det underliggende vevet, og ikke kan påvirkes utenfra. Men det betyr ikke at det ikke er lurt at smøre huden for å gi den fuktighet og holde den smidig.

Når forsvinder de?

Strekkmerker har mange likhetstrekk med arrvev og gror på samme måte som arrvev gjør. I begynnelsen er strekkmerkene rødlige/lilla, og hos gravide og mørkhudede personer er de ofte brune i en periode. Senere falmer de, og går fra mørkerød til en rosa farge (striae rubra). Etter hvert famler til mer og mer, og tilslutt blir de helt lyse (striae alba). I løpet av denne prosessen blir de mindre, og ofte blir de neste usynlige og mer som noen hvite, utydelige streker. Dette kan imidlertid ta flere år, og det er veldig vanlig at man ikke blir fullstendig kvitt «arrene» sine.