Blæremola eller molar graviditet – Hva er det?

Blæremola, eller molar graviditet er en merkelig form for graviditet. Med denne type graviditet, finnes det intet foster, til tross for at magen vokser. I stedet for at en morkake dannes, oppstår det små blæredannelser (molærer).

Den molære veksten produserer en stor mengde graviditetshormon, og dette fører til en positiv graviditetstest. Det mangler kromosomer fra moren og det mangler ofte et foster.

Molar graviditet er hyppigere hos eldre kvinner og i I-land mer enn i U-land. Det finnes derfor teorier om at det kan ha en ernæringsmessig årsak.

Man får mange symptomer som kan feiltolkes som en graviditet med mer enn ett foster: Livmoren vokser raskere enn normalt og man får kraftige graviditetssymptomer slik som kvalme, brystspreng og så videre.

Ettersom livmoren vokser så raskt, kan det gi smerter i livmoren. Både svangerskapsforgiftning (preeklampsi) og koagulasjonsforstyrrelser kan også oppstå tidligere enn normalt.

Blødninger eller spotting kan være det første tegnet på molar graviditet, men molar graviditet oppdages også lett ved en ultralydundersøkelse.

For å stille diagnosen, sammenlignes magemålet med lengden på graviditeten, i tillegg undersøkes hjerteaktivitet og fosterbevegelser. Ultralyd brukes for å fastslå diagnosen.

Når diagnosen er sikker, foretas det en utskrapning av det som finnes i livmoren.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her