Brevet til mannen

Kjære mann

Det er tradisjon at mye oppmerksomhet blir gitt til kvinnen når det gjelder å oppnå graviditet. Den nyeste forskningen viser imidlertid at mannen også har en avgjørende rolle i resultatet. Derfor skriver vi dette brevet til deg.

Hos 2 av 3 par som har problemer med å bli gravid ligger problemet hos mannen. Ulike faktorer hos kvinnen omfatter også ca. 2 av 3 graviditeter, så hos ca 1 av 3 par ligger problemet både hos mannen og kvinnen.

Hvis et par oppnår graviditet som ender i spontanabort, tenker vi først og fremst at årsaken ligger hos kvinnen. De nyeste forskningstallene viser at hovedårsaken til spontanabort hos 4 av 10 par ligger hos mannen!

I løpet av de siste 10 årene har det blitt stadig tydeligere at livsstil påvirker både mannlig og kvinnelig fruktbarhet. Hos kvinnen tenker vi spesielt på graviditetsperioden. Når det gjelder mannen må vi tenke på de siste 3 månedene før det er meningen at kvinnen skal oppnå graviditet. Årsaken er at det tar 3 måneder å lage en ny sæd.

En sunn sædcelle bidrar til et sunt barn

En sunn sædcelle er viktig for å få et sunt barn. Nylig forskning viser at mannens helse er av stor betydning for barnets helse. Noen sykdommer hos barnet skyldes små endringer i DNA (punktmutasjoner) som forekommer hos faren i mer enn 90 % av tilfellene. Det ses for eksempel i nye tilfeller av f.eks. autisme, schizofreni, depresjon, ADHD, kreft hos barn og noen typer misdannelser.

Så det er viktig at du er i “toppform” når unnfangelsen skal finne sted. Du forbereder deg ved å begynne med KRAM-faktorene – dvs. sunn kost, slutte å røyke, litt mindre alkohol (maks 7 enheter per uke, men best å ta en pause fra alkohol) og til slutt MOSJON (minimum 30 minutter om dagen).

Når det gjelder KOST, bør du vurdere å spise allsidig. Du må unngå for mange karbohydrater (sukkerarter), spesielt i form av sukker-søtede drikker som brus, RedBull o.l. Du bør spise mer frukt og grønnsaker samt salat (minimum 600 gram per dag). Samtidig bør du konsumere maksimalt 500 gram kjøtt per uke. Kjøttet må varieres slik at minst halvparten er fra fisk eller fjærfe. Og til slutt bør du vurdere et kosttilskudd.

Har du sædceller nok?

Unge norske menns sædkvalitet er dessverre ikke hva den en gang var. Hos mange menn er det rett og slett ikke bevegelige spermier nok til å også nå egglederen og befrukte egget. Dette er et avgjørende problem hos omtrent hver femte mann.

Vi anbefaler at du fokuserer på sædkvaliteten fra starten av, og dermed unngår å eventuelt bruke unødvendig med penger på en eggløsningstest. Det gir derfor mening å utføre en Babyplan-sædtest. Du kan gjennomføre testen selv. Etter en kort stund vet du om din sædprøve inneholder et tilstrekkelig antall  motile svømmere. Testen koster fra Kr. 144,50, og hjelper deg med å ikke kaste bort tiden.

En annen test er ExSeed Health som er en innovativ smarttelefon-basert hjemme-sædtest. ExSeed teller og estimerer kvaliteten på din sædprøve, og gjør det mulig for deg å overvåke og spore utviklingen av din sædkvalitet over tid via App. Testen koster fra ca. Kr. 1625,00, og inneholder 5 tester.

Hvis FertilityScore-testen viser at prøven din er normal, kan du bare “gi gass” for å oppnå ønsket graviditet. Hvis prøven din viser redusert sædkvalitet, anbefaler Babyplan at du kontakter legen din.

Ikke gravid etter 3 til 6 måneder?

Selv hos par uten fruktbarhetsproblemer er sjansen for å bli gravid langt fra 100 %, selv om de har sex på tidspunktet for eggløsning. Faktisk er graviditetsgraden per syklus ca 20 %. Dette betyr at bare hvert annet par har oppnådd graviditet innen de første 3 månedene. Etter 6 måneder har 3 av 4 oppnådd graviditet. Hos den siste fjerdedelen av parene er det naturlig at bekymringen dukker opp – er det noe galt?

Det er først når ett år har gått at du kan søke hjelp til offentlig fruktbarhetsbehandling. På dette tidspunktet har omtrent hver 5 par fortsatt ikke oppnådd graviditet.Babyplan anbefaler at du undersøker problemet nærmere allerede når 6 måneder har gått uten en oppnådd graviditet. Det neste punktet i planen er derfor en SDI-test.

Er sædcellenes DNA robust? Utfør en SDI-test.

En vanlig sæd-undersøkelse undersøker ikke DNA-et i sædcellen. Det er avgjørende at sædcellens DNA er robust. Ellers kan DNA-et gå i stykker før sædcellen har befruktet egget. Resultatet er at graviditet ikke oppstår eller at dere opplever spontanabort.

DNA-et i dine sædceller kan undersøkes med en SDI-test. Du kan ta sædprøven hjemme, der den fryses i en beholder, som senere sendes til laboratoriet SPZ Lab. Når prøven er sendt vil du få et svar på din SDI-test innen en uke.

Resultatet av SDI-testen er en DFI-verdi som forteller hvor skjør DNA-et er. (DFI står for DNA Fragility Index). Hvis din DFI er under 15, er sædcellens DNA robust og fruktbarheten din er normal. Hvis DFI er mellom 15 og 25 er skjørheten økt – og fruktbarheten din har gått ned. Hvis din DFI er over 25 er skjørheten høy og fruktbarheten er kraftig redusert.

Hos omtrent halvparten av parene som søker fruktbarhetsbehandling, er DFI-verdien i mannens sæd over 15. Det er derfor et svært vanlig problem. Det kan være veldig oppsiktsvekkende, men faktisk kan mye gjøres for å oppnå bedre fruktbarhet når årsaken er DNA-skjørheten.

Den gode nyheten er at rundt 3 av 4 menn kan forbedre sin fruktbarhet. Det tar bare 3 måneder.

Lykke til med prosjekt baby,

Med vennlig hilsen

Michael Stenmann
Grunnlegger av Babyplan.com og far til fire

Se kilder her:
* Resultatet av SDI-testen er en DFI-verdi (DNA Fragility Index). DFI må være under 15 for å være normal. Når DFI er mellom 15 og 25, har DNA-et økt skjørhet og fruktbarheten er redusert. Når DFI over 25 har DNA-et høy skjørhet og fruktbarheten er sterkt redusert.