Sædkvalitet – Hvordan bekjemper man infertilitet hos mannen?

Det kan være vanskelig å tenke seg hva nedsatt fruktbarhet egentlig innebærer, om du ikke har opplevd det selv. Hvor dårlig må sædkvaliteten være for at det skal klassifiseres som infertilitet?

De siste årene har man ofte sett leger uttale seg i media om at norske menn har en bekymringsverdig dårlig sædkvalitet, og at opptil 15 % av menn har en sædkvalitet under det som regnes som akseptabelt. Det betyr at disse mennene har vanskeligere enn andre menn for å gjøre partneren sin naturlig gravid. Disse mennene og parene velger i stedet gjennomgå fertilitetsbehandlinger for å bli gravide.

Ved hjelp av en sædtest fra Babyplan er det nå mulig å teste sædkvaliteten sin på egenhånd, i ro og mak. En sædtest fra Babyplan er nemlig en praktisk hjemmetest som analyserer mannens sperm, og ser om mannens sperm har et tilstrekkelig antall sædceller per milliliter sæd. Testen gir enten et positivt eller et negativt resultat – dersom sæden har en normal sædkvalitet viser testen positivt. På den andre side, vil testen vise negativt om spermien ikke har tilstrekkelig med sædceller, noe som tyder på dårlig sædkvalitet.

Kjøp Babyplan sædkvalitetstest her

Kjøp Babyplan sædkvalitetstest her

Hva er dårlig sædkvalitet?

Dårlig sædkvalitet defineres vanligvis av at mannen har et nedsatt antall sædceller, at sædcellene ikke er aktive nok, eller at sædcellene er misdannede.

WHO har publisert en faktuell beskrivelse av problemet med lav sædkvalitet for å kunne fastsette en diagnose. I følge dem er grensen for lav sædkvalitet på 20 millioner sædceller per milliliter sæd. Verdier under 40 millioner sædceller defineres som ikke optimalt, men det er ikke før man har en verdi på under 20 millioner sædceller per milliliter at det kan kalles dårlig sædkvalitet. WHO sier også at det kreves minst 2 milliliter sæd, der minst halvparten og gjerne flere av sædcellene skal være aktive svømmere og kunne røre på seg for at en sædprøve skal kunne kvalifiseres som normal. Sist, men ikke minst, må 4 % av sædcellene ha et normalt utseende, altså ikke være misdannede.

Forskning fra Rigshospitalet i København viser imidlertid at det ikke trenger være antallet sædceller, sædkonsentrasjonen, som er grunnen til lavere sædkvalitet. Hovedproblemet er i stedet at menns sædceller ikke er tilstrekkelig aktiver, og at de er dårlige svømmere. Den gjennomsnittlige prosentandelen av mannens totale antall sædceller som er tilstrekkelig aktive, ligger på rundt 68 %, mens de med unormalt utseende, misdannede sædceller, ligger på over 90 %.

Mat som øker fertiliteten

 tips og råd til å øke menns fertilitet

Det er heldigvis mange ting du kan gjøre selv for å forbedre sædkvaliteten, og motarbeide infertilitet. Det er spesielt kostholdet som spiller en stor rolle i bekjempningen av menns infertilitet. Dårlige kostvaner er nemlig den største årsaken til at de små svømmerne sakker ned på farten.

De fleste vet allerede at nøtter er fulle av gode næringsstoffer, og at de er rike på naturlige oljer og sunne fettsyrer. Kostholdstips nr. 1 – Valnøtter. Ved å spise kun 75 gram valnøtter daglig, kan mannen oppleve en betraktelig positiv påvirkning på fruktbarheten sin. En amerikansk studie undersøkte 117 friske menn i aldersgruppen 21 til 35 år, og delte dem opp i to grupper. Den første gruppen spiste 75 gram valnøtter hver dag i 12 uker, mens den andre gruppen ikke gjorde noen endringer i kostholdet sitt under samme periode. Resultatene viser tydelig at de mennene som under testperioden spiste 75 gram valnøtter hver dag, hadde en økt spermvitalitet, noe som betyr at de hadde flere rørlige sædceller per milliliter og flere sædceller med normalt utseende. Gruppen som spiste nøtter hadde også færre kromosomavvik blant sine sædceller. Dette beviser at valnøtter er et enkelt supplement til hverdagskosten for å øke mannens fertilitet.

Mange kostholdsrådseksperter anbefaler at vi alle sammen spiser mye fisk og skalldyr, minst én gang i uken – men spesielt om du vil øke sædkvaliteten hos mannen, er fisk og skalldyr er enkelt oppskrift. Kostholdsråd nr. 2 – Fisk og skalldyr. Dette er fordi de inneholder store mengder omega-3 fettsyrer, og er rik på sink, selen og Q10, som er kjent nettopp for å gi en boost til mannens fertilitet.

Vi nevnte tidligere valnøtter som en god kilde til nyttige fettsyrer og næringsstoffer, og her kommer neste nøtterelaterte kostholdsråd. Kostholdsråd nr. 3 – Peanøtter. Disse nøttene er en av de aller beste kildene til å øke argininnivået. Arginin påvirker fertiliteten direkte, da den finnes i sæden, og kan hjelpe ved lavt sædantall og lav rørlighet.
Kroppen produserer aminosyren arginin selv, i forbindelse med nedbrytningen av protein, men det kan være en god ide å hjelpe kroppen videre, ved hjelp av for eksempel peanøtter, om man vil øke mannens fruktbarhet. I tillegg til peanøtter, inneholder også valnøtter, mandel, spinat og linser et relativt høyt nivå av denne aminosyren. Som et ekstra pluss utvider arginin mannens blodårer, noe som kan resultere i en forbedret ereksjon.

Et sunt og variert kosthold er alltid viktig, spesielt om man vil forbedre sædkvaliteten. Det finnes en stor mengde frukt og grønnsaker som kan hjelpe med å øke mannens fertilitet, og en av dem er den gode, gamle klassikeren, tomaten. Kostholdsråd nr. 4 – Tomat. Tomaten er nemlig den grønnsaken som har størst positiv innvirkning på mannens fruktbarhet, den er nemlig full av lykopen. Lykopen er stoff som hjelper mannen å bli mer fertil, da det motvirker et unormalt utseende på sædcellene.

I tillegg til tomat, er grønnsaker med et høyt karotenoidinnhold en gruppe som kan gjøre mannen mer fruktbar. Derfor er Kostråd nr. 5 – Gulrøtter. Et høyt karotenoidnivå kan nemlig ha en positiv effekt på sædcellenes bevegelighet. Grønnsaker med et høyt nivå av karotenoid har ofte i tillegg høye nivåer av antioksidanter, som også hjelper til med å øke mannens fertilitet. I denne kategorien inngår grønnsaker som grønnkål og andre kålsorter, salat, karse og erter.

Tips for å forbedre mannens sædkvalitet

Kostholdet har svært mye å si for mannens sædkvalitet, men det finnes også en stor mengde kosttilskudd som kan påvirke mannens fruktbarhet positivt. Ved å supplere en sunn og variert hverdagskost med kosttilskudd som inneholder bl.a. selen, sink, Q10 og folsyre, gir du sædcellene de optimale forutsetningene for en høy sædkvalitet.

Mat som inneholder selen

Selen er et kosttilskudd som har en positiv effekt på bl.a. sædcellenes evne til å bevege seg. Selen er en viktig antioksidant, da næringsstoffer beskytter sædcellene med oksidative skader, og kan bidra til en forbedret mannlig fertilitet. I tillegg til å ta selen som kosttilskudd, kan du også få i deg selen gjennom mat med høyt seleninnhold, slik som kjøtt, flesk, fisk og paranøtter.

Produkter med naturlig Q10-innhold

I tillegg til selen, er Q10 også en viktig antioksidant, som gjør mannens sædceller bedre rustet til å klare den lange ferden, og gir sædcellene næring slik at de kan trenge inn i og befrukte kvinnens egg. I tillegg til disse egenskapene, beskytter Q10 også sædcellene mot skader under selve skapelsen i mannens testikler. Dersom mannen har et for lavt Q10-nivå, kan dette bidra til at hans små svømmere blir trøtte og treige, noe som påvirker fertiliteten negativt. Du kan få i deg Q10 som kosttilskudd i form av tabletter, men du kan også få i deg Q10 gjennom et variert og sunt kosthold. Q10 finnes i en del matvarer, som for eksempel kjøtt, fisk, soyabønner, sesamfrø og persille. Du finner den største mengden Q10 i muskelfibre, da musklene har et høyere mitokondrienivå, som i seg selv innehold store mengder Q10. Lider du eller partneren din av lav fertilitet, kan det være en god ide å supplere kostholdet med et Q10-kosttilskudd, da det kan være vanskelig å få nok av næringsstoffet gjennom maten i det daglige.

Matvarer med høyt sinknivå

Sink er et viktig kosttilskudd når det gjelder forbedring av mannens fertilitet, da det spiller en stor rolle i produksjonen av sædvæske. Skulle mannen ha et underskudd av sink, vil testosteronnivået hans påvirkes negativt, noe som kan resultere i at mannens testikler minsker i størrelse, sædkvaliteten kan synke, og et lavt sinknivå har også en markant negativ innvirkning på fruktbarheten generelt. Menn har naturlig et sinklager, i prostataen, men det er også det eneste stedet sink bli lagret i kroppen. Siden mannen ikke lagrer sink på flere steder, og kun har et lite lager, er det viktig for mannen å ha et stabilt sinknivå i kroppen, da sink er såpass avgjørende for mannens fruktbarhet. For å se til at kroppen holder et stabilt sinknivå, er det viktig at mannen får i seg tilstrekkelig med fisk og skalldyr, ulike typer frø (havre, sesam, linfrø, osv.) og kakaopulver, da de alle inneholder forholdvis store mengder sink.

Matvarer med folsyre

Folsyre er ett av de vanligste kosttilskuddene som er anbefalt til kvinner i begynnelsen av graviditeten og når de planlegger å bli gravide. Dessuten er det vitenskapelig bevist at folsyrestoffet kan forbedre mannens fertilitet. Kvinner får anbefalt folsyre for at det minsker risikoen for kromosomfeil og ryggmargsbrokk hos barnet, men det er ikke bare kvinnens egg som påvirker kromosomene. Også mannens spermier kan inneholde kromosomfeil som kan påvirke barnet, og på samme måte som for kvinner kan folsyre hjelper kan folsyra hjelpe menn og spermiene å minimere risikoen for kromosomfeil og fosterskader. Derfor anbefales også menn å spise folsyretilskudd for å øke kvaliteten på sædcellene. Du kan få i deg folsyre ved å spise kosttilskudd i form av tabeletter, eller ved å spise mat som inneholder folsyre, slik som lever, bønner, brokkoli, grønnkål, spinat, blomkål og asparges.

Få en bedre sædkvalitet allerede i dag

I tillegg til kostholdstipsene og kosttilskuddene som nevnes i denne artikkelen, finnes det et par flere tips og triks du kan gjøre om du vil forbedre fruktbarheten din på en enkel måte allerede i dag.
Du kan bl.a. unngå tobakksrøyk og holde kroppen frisk, aktiv og sunn – så hoppe over sigarettene og jobb litt med de ekstra kiloene, om du skulle være litt rundere i fasongen. Regelmessig sex er også en forutsetning for en god fertilitet, så sørg for å ha sex enten hver eller annenhver dag – da regelmessig sædstrømning minsker risikoen for DNA-skader.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her