Hemoroider

Hva er hemoroider?

I den nederste delen av tarmen, i endetarmen, finnes små samlinger som består av bindevev og blodkar. Disse kalles for analsamlinger, og hjelper ringmuskulaturen med å lukke endetarmen. Når samlingene vokser i størrelse, inne i eller utenfor endetarmsåpningen, kalles de for hemoroider. Det er ikke helt forstått hvorfor samlingerne vokser. Det er primært blodsirkulasjonen som ikke fungerer som den skal i samlingene, og de vokser og fylles med blod.

Hæmorider normalt under graviditet

Det er mange teorier om hvorfor blodsirkulasjonen forstyrres. En forklaring på den forverrede blodsirkulasjonen kan være økt spenning i muskelen som regulerer åpningen og lukkingen av endetarmsåpningen. En annen forklaring på at samlingene vokser utover, er at vevet rundt dem forandres, og det elastiske bindevevet som holder dem på plass er blitt slapt.

Forstoppelse kan gi hemoroider

Hemoroider kan ses i sammenheng med at man er forstoppet, eller har andre vanskeligheter med å tømme tarmen. Hos kvinner kan selv graviditet og menstruasjon ha en innvirkning på dette. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen anses også for å påvirke utviklingen av hemoroider ettersom vevet naturlig blir svakere med alderen.

Kløe og smerte

Det er normalt at hemoroider går i stykker så man kan se litt lyserødt blod på papiret når man tørker seg etter et toalettbesøk. Man kan også se blod på toalettsetet noen ganger.
Hemoroider kan være smertefulle, spesielt når man har avføring.

Smerten skyldes at slimhinnen i tarmen blir betent rundt hemoroiden og det kan føles som små sprekker. Man kan også ha vanskelig for å kontrollere åpningen. Både luft og litt avføring eller slim kan passere, uten at man kan forhindre det, da endetarmsåpningen ikke kan lukke seg helt. Det er normalt at man kjenner at det klør eller svir.

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Ikke alvorligt

Alle kan få hæmorider. Det er ufarligt og kan ikke ændre sig til noget farligt. Hæmorider kan forsvinde af sig selv uden behandling. Hvis man har haft hæmorider før, og får lignende problemer igen, uden svær blødning, kan man oftest behandle dem selv. Der findes salve der kan fås i håndkøb på apoteket. Blødninger kræver ofte lægebesøg.

Hvis man bløder fra endetarmen for første gang skal man tage kontakt til sundhedsvæsenet, også selvom det bare er en lille blødning. Bløder man meget skal man altid søge læge. I mere alvorlige tilfælde kan operation være en nødvendig behandling.

Hæmorider normalt under graviditet

Hæmorider er et normalt problem som påvirker mange, både mænd og kvinder. Mindst halvdelen af alle mennesker får hæmorider på et tidspunkt i livet.

Gravide får lettere hæmorider, og påvirkes også lettere af dem. Desuden har gravide en større mængde blod i kroppen, og den voksende livmoder presser på de store vener i bugen hvilket besværliggør blodcirkulationen. Trykket mod endetarmens vener bliver derfor højere og hæmorider har lettere ved at dannes. Sædvanligvis forsvinder de efter fødslen.

Normalt ved forstoppelse

Hvis man tit er forstoppet, er det nemmere at få hæmorider. Hvis afføringen er hård bør man tage et klyx når tarmen skal tømmes. Det øget tryk der kommer op i endetarmens blodkar bidrager til at der dannes hæmorider.

Hvis man har let til at blive forstoppet, som i længden kan give hæmorider, kan man overveje hvad årsagen er til hård afføring. Mad og drikke påvirker blandt andet afføringens konsistens.

Man kan blive forstoppet af:

  • Fiberfattig kost
  • For lidt væske
  • Standsende kost såsom mælk eller te
  • For lidt motion eller aktivitet
  • Visse lægemidler, for eksempel jerntilskud, visse smertestillende lægemidler samt en del lægemidler mod psykiske lidelser, højt blodtryk eller sur mave.
  • Hormon forandringer i forbindelse med graviditet
  • Uro eller stress