7 sunne kostråd til deg som vil bli gravid

Målet med å bli gravid må være den absolutt største motivasjonsfaktoren for å endre dårlige spisevaner. Vi har laget 7 sunne kostholdtips til deg, som vil påvirke fruktbarheten din!

7 sunne kostråd til deg som vil bli gravid

1. Drikk mye vann (1,5-2 liter om dagen)

Kildevann inneholder mange viktige mineraler, for eksempel kalsium, jod og magnesium. Det inneholder verken sukker eller fett.

2. Spis kostfibre hver dag

Kostfiber er generelt sunt og finnes i grove kornprodukter, grove grønnsaker og frukt. Kostfiber kan regulere høye østrogennivåer. Spis 25-35 gram per. dag.

3. Sunt fett

Spis sunt fett fra blant annet vegetabilske oljer, nøtter, frø, avokado, oliven og fet fisk. Uten fett kan ikke kroppen absorbere fettløselige vitaminer som A, D, E og vitamin K, som er bra for fruktbarheten. Det kan også rette opp uregelmessige sykluser og eggløsningsproblemer.

4. Fisk

Mye fisk inneholder sunne fettstoffer, og fisk generelt er en god kilde til viktige næringsstoffer som jod, selen og vitamin D. Unngå rovfisk som f.eks. tunfisk, da det kan inneholde kvikksølv (det gjelder imidlertid ikke tunfisk på boks som det vanligvis kommer fra små tunfisk).

5. Velg økologiske matvarer

Økologiske produkter inneholder mindre nitrat og giftstoffer enn konvensjonelle produkter. Dette gjør at du kan unngå stoffer som er skadelige for fruktbarheten. Samtidig har det et høyere innhold av vitaminer og mineraler.

6. Har du husket folsyre?

Vi har nevnt det før, men vi vet dessverre at mange kvinner glemmer det. Helsestyret anbefaler et daglig supplement av folsyre (folin) på 400 mcg, fra planleggelsen av svangerskapet til de første 12 ukene i svangerskapet. Det reduserer risikoen for at barnet har en neuralrørsdefekt, dvs. ryggmargsbrokk.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her

7. Kutt ned på sukkeret

Vi kan ikke si det ofte nok. Sukker og stivelse fra f.eks. godteri, sjokolade, hvitt brød og pasta kan redusere fruktbarheten din.

Husk dette handler ikke bare om deg og din fruktbarhet. Det handler også om å gi et lite barn den beste starten på livet når du blir gravid. Du kan gjøre det ved å spise sunt.

» Alt du behøver å vite om folsyre