Mat under graviditeten

Matvareoversikt for gravide

Under graviditeten endres kvinnens immunforsvar. Det betyr at de blir ekstra følsomme overfor visse skadelige mikroorganismer som kroppen vanligvis kan håndtere. Derfor bør gravide unngå visse matvarer. En annen risiko under graviditeten er at miljøgifter i maten kan skade barnet. Her nevner vi de matvarene som gravide kvinner oftest spør oss om.

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her

Fisk og skalldyr

Fisk er næringsrik mat. Men fisk fra visse farvann har et forhøyet innhold av miljøgifter og disse bør man spise sjeldnere, eller unngå helt når man er gravid. Andre fisk kan man spise i normale mengder. Varier valget av fisk.
I en del fisk finnes også skadelige mikroorganismer. Når det kommer til bakterier og parasitter, er all fisk trygt å spise når de varmes opp til 70°C. Derimot forsvinner ikke miljøgiftene ved tilberedningen.

Spis så mye du vil av:Forutsetning / Begrunnelse
Fiskeprodukter som fiskeboller og fiskepinnerKommersielt produserte fiskeprodukter lages fra fisk fra rent havvann.
Marinert sildMarinert sild betraktes som rå, men laken gjør at miljøet er for surt til at skadelige bakterier kan overleve. Kommersielt tilgjengelig marinert sild produseres av fisk fra rent havvann.
Kaviar på tube
Hyse
Kokt hummer
Kokt krabbe
Kokt jomfruhummer
Tunfisk på boks
Kummel
Norsk laks
Kveite, flyndre
Makrell
Oppdrettslaks
Regnbuelaks
FjellørretHvis den ikke kommer fra Vättern.
Sei
Helt
SildHvis den ikke kommer fra Østersjøen eller Bottenviken.
Rødspette
Steinbitrogn (emballert)
Stillehavslaks
Torsk
Varmrøkt fisk hvis den er ny-røktHvis den ikke er fra et område med far for overfisking, fra et miljøsynspunkt. Kippers er røkt sild fra rent havvann. For vakuumpakket røkt fisk er det, spesielt nærmere utløpsdatoen, risiko for skadelige bakterier.
Hvitting
HavørretHvis den ikke kommer fra Østersjøen, Bottenviken, Vänern eller Vättern.
Spis en gang om måneden, men ikke oftere: Begrunnelse
Viltfanget laks fra Østersjøen, Bottenviken, Vänern eller Vättern.Kan inneholde miljøgifter.
Viltfanget fjellørret fra VätternKan inneholde miljøgifter.
Viltfanget ørret fra Østersjøen, Bottenviken, Vänern eller Vättern.Kan inneholde miljøgifter.
Sild fra Østersjøen eller BottenvikenKan inneholde miljøgifter.
Fermentert sild fra Østersjøen eller BottenvikenKan inneholde miljøgifter.
Unngå å spise:Begrunnelse
AbborKan inneholde miljøgifter.
Marinert/gravet fiskRisiko for skadelige bakterier. Risikoen stiger i takt med oppbevaringstid og –temperatur. Nygravet fisk som tilberedes og håndteres hygienisk korrekt utgjør en mindre risiko.
GjeddeKan inneholde miljøgifter.
BerlevågsfiskKan inneholde miljøgifter.
LakeKan inneholde miljøgifter.
Lever fra torsk og lakeKan inneholde miljøgifter.
Rå skalldyrRisiko for skadelige mikroorganismer.
Kveite, sverdfisk, hai, rokke, fersk tunfisk (gjelder ikke tunfisk på boks)Kan inneholde miljøgifter.
Vakuumpakket røkt fiskRisiko for skadelige bakterier. Risikoen stiger i takt med oppbevaringstid og -temperatur.
ÅlKan inneholde miljøgifter..
Du kan spise:Begrunnelse
Kokt skinke, servelat eller lignende.Velg hele eller nyskårede varer. Unngå vakuumpakkede skiveskårede varer, spesielt nærmere utløpsdatoen. Risikoen er tilstede for en rekke bakterier.
Risikoen stiger med oppbevaringstid og –temperatur.
PølserHele pølser er å foretrekke over vakuumpakket skiveskåret pølse, spesielt nærmere utløpsdatoen. Risikoen er tilstede for skadelige mikroorganismer.
Kokt eller varmrøkt pølse er sikker i forhold til parasitter, men ikke alltid sikker når det kommer til bakterier Korrekt oppvarmning av pølser som er beregnet til oppvarming, anbefales derfor.
LeverposteiEn alminnelig tilberedt og pakket leverpostei kan spises i normale mengder. Unngå posteier i løs vekt og patéer (fra delikatessedisken), da disse kan inneholde skadelige bakterier.
Varmrøkt kjøttHele kjøttstykker er å foretrekke over vakuumpakket skiveskåret kjøtt, spesielt nærmere utløpsdatoen. Risikoen er til stede for skadelige bakterier.
Unngå å spise:Forutsetning / Begrunnelse
Marineret fuglRisiko for skadelige mikroorganismer.
Marineret kjøttRisiko for skadelige mikroorganismer.
Kaldrøkt kjøtt, parmaskinke og lignende tørket kjøtt.Kjøtt som ikke har blitt varmet opp – spesielt svin, får og vilt – kan inneholde skadelige parasitter. Når det kommer til bakterier, se avsnittet om kokt skinke over.
LeverInneholder mye A-vitamin. Høye doser av A-vitamin kan skade barnet.
Rå kjøttdeigRisiko for skadelige mikroorganismer

Upasteurisert melk

Unngå å drikke upasteurisert melk. Det kan inneholde skadelige mikroorganismer.

Ost

Spis gjerne ost under graviditeten, men spis helst normal, hard ost og smøreost. Listeria er funnet i bløte/halvbløte modnede dessertoster, som tilføres en lille smule upasteurisert melk under fremstillingen. Selv oster av samme type, som kun er fremstilt av pasteurisert melk kan inneholde listeria-bakterier. Disse har i såfall smittet osten under håndteringen. I praksis betyr dette at gravide bør holde seg unna hvit- og blåskimmeloster (eksempler på slike oster er brie, camembert og Gorgonzola) samt kittmodnet ost (eksempler på slike oster er Port Salut, Ridderost og raclette) – de selges ofte i delikatessedisken, spør om du er usikker – og spesielt gjelder dette oster man har kjøpt på ferier, og i småbutikker, på markeder eller direkte hos produsenten i sørlige land. Harde oster slik som Norvegia, Synnøve Sunden og Grevé har et lavere pH (er surere) og har et mindre vanninnhold enn modnede dessertoster og er derfor ikke gunstige for listeria-bakterien. De tilhører derfor ikke
gruppen av risikomatvarer. På samme måte anses en velmodnet/lagret parmesanost heller ikke å utgjøre noen risiko i forhold til listeria selv om det er tilsatt upasteurisert melk. Eventulle bakterier dør under den lange lagringstiden. Alle former for smøreoster (selv blåskimmeltypen) betraktes som risikofrie. Disse selges vanligvis i plastikkbeholdere eller i tuber, og det står smøreost på emballasjen. Når det kommer til fetaost kan variantene som er laget med pasteurisert melk betraktes som ufarlige. Fetaost har et så lavt pH-nivå at listeria ikke kan vokse.
Derimot kan listeria-bakterien overleve i fetaost. Det betyr at hvis osten er fremstilt med upasteurisert melk som inneholdt listeria fra begynnelsen av, er risikoen stor for at osten også inneholder listeria. Det anbefales å være forsiktig med fetaost av ukjent opprinnelse, for sikkerhets skyld. Gjetost og fåreost som fremstilles under dårlige hygieniske forhold kan inneholde listeria. Gjetost av camembert-typen er en blåskimmelost og bør derfor unngås. Halloumi er en annen type gjetost der en eventuell listeria-bakterie kan vokse.

Ved fremstillingen av mozzarella og ricottaost varmes melken vanligvis nok opp til at en eventuell listeria drepes. Hvis osten deretter håndteres hygienisk korrekt og oppbevares kaldt, bør risikoen for listeria være liten. Da smitte imidlertid ikke kan utelukkes og det dermed er en risiko for smitte under fremstillingen av osten, kan de som ønsker at være ekstra forsiktige begrense bruken av disse (og andre usikre) oster i matlagning med oppvarmning til kokepunktet.

Når det kommer til bakterier, er alle oster når de varmes opp til kokepunktet.

Diverse

Ferdigretter, salater, sandwicher, o.l. selges i mange butikker. Velg de ferskeste alernativene hvis du ikke skal varme de opp før du spiser de. Vær forsiktig med mat fra delikatessedisken slik som patéer, sylte og lignende. Lakris er greit å spise når man er gravid. Men som alle andre bør du ikke spise over 50 gram lakris om dagen.

Kalebasskrita, også kjent under navnet Calabas Chalk, som brukes av gravide kvinner i Vest-Afrika mot kvalme, kan inneholde store mengder bly. Det er derfor direkte upassende for gravide kvinner å innta dette produktet. Andre navn på produktet kan være La Craie, Argile Nzu, Mabele eller Calabar stone.
Vær forsiktig med helsepreparater og helsekostprodukter under graviditet og amming. Stoffer i helsepreparater kan påvirke barnet. Du kan få råd og veiledning om dette hos din lege eller jordmor.

Kaffe

Det finnes undersøkelser som tyder på at et høyt inntak av kaffe under graviditeten kan føre til lavere fødselsvekt enn normalt. Fødevarestyrelsen i Danmark er i gang med et nordisk studie for å kartlegge eventuelle risikoer ved høyt koffeininntak under graviditeten. På det nåværende tidspunkt anbefales gravide å ikke drikke mer enn tre kopper kaffe om dagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen i Danmark, Matvaretilsynet

Kjøp folsyre - folat her

Kjøp folat her