Sex under graviditeten

Det er helt normalt at seksuelle følelser endrer seg for både menn og kvinner under og etter graviditeten.

For noen er det ingen større forskjeller i sexlivet, mens det for andre kan oppleves som en belastning.

Lytt til kroppen din og kjenn etter hva som føles riktig for deg. Misforståelser, bekymringer, tretthet og manglende eller økt lyst og smerter etter fødselen er bare noen av problemene dere kan støte på.

Selv om du og din partner vanligvis har et godt sexliv er det en stor sjanse for at dere opplever forandringer i denne tiden.

Det beste er at dere forsøker å snakke med hverandre om hvordan dere har det og hva som føles best for den enkelt, og at dere sammen forsøker å komme frem til en løsning som passer dere begge.

Under finner dere noen av de vanligste bekymringer og spørsmål rundt sex under graviditeten. Er det farlig å ha sex mens man er gravid?

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Er det farlig å ha sex under graviditeten?

Nei, det er ikke farlig å ha sex under graviditeten. Fosteret ligger godt beskyttet av livmorveggen og av fostervannet, som absorberer trykk eller slag mot magen.

Orgasme kan i noen tilfeller utløse sammentrekninger, og livmorhalsen kan begynne å blø litt under graviditeten og etter at barnet er født. Det kan føles en smule ubehagelig, men er ikke skadelig.

Når skal man unngå å ha sex?

Selv om det ikke er skadelig rent fysisk, kan både menn og kvinner oppleve det som psykisk tøft å ha sex under graviditeten.

Det er viktig at dere lytter til hverandre og respekterer hverandres følelser. Hvis en av partene ikke vil, skal man selvfølgelig ikke ha sex.

I visse tilfeller fraråder man samleie i bestemte perioder, som for eksempel ved risiko for spontanabort eller for tidlig fødsel.

Majoriteten av gravide kan imidlertid ha samleie så mye de ønsker.

Kan penis skade barnet hvis vi har sex?

Nei. Til det er det for stor avstand mellom mannens penis og barnet.

Barnet ligger godt beskyttet bak livmorveggen og fostervannet. Slimproppen som sitter i livmorhalsen fungerer også som en sikkerhetsventil, og sørger for at ingen sæd eller bakterier kommer frem til barnet.

Mot slutten av graviditeten kan det være lurt å være litt forsiktig med harde støt. Det samme gjelder også med dildoer og andre sexleketøy.

Hvis kvinnen vil ha sex og partneren føler at det er ubehagelig å ha samleie, eller omvendt, finnes det en masse andre ting man kan gjøre, glem ikke det!

Å gi hverandre massasje eller oral stimulering er to eksempler.

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her