Stress kan påvirke dine sjanser for graviditet

Prøver du å bli gravid, men uten hell? Da vet du, det kan både være stressende og frustrerende. Jo lengre tid går, jo verre blir det og jo mer press vil bli satt på hele situasjonen. Forskning tyder imidlertid på at stress kun kan øke produksjonen av prolaktin. Prolaktin er et hormon som i noen tilfeller kan forstyrre menstruasjonssyklusen og dermed forhindre graviditet.

Forskningen er ennå ikke bevist, men i en amerikansk studie av en gruppe kvinner, som alle hadde forsøkt å bli gravid i 1-10 år, endte 40% av kvinnene med en vellykket graviditet. Dette var på grunn av integrering av avslapningsøvelser og mindfulness i hverdagen.

Mediter deg til en hurtigere graviditet

En god måte å finne indre fred og nærvær er gjennom mindfulness.

Mindfulness har blitt et populært redskap for et stressende hverdagsliv hvor meditasjon og yoga er etterspurt etter en dypere tilstedeværelse og nærvær i nåtiden. Hensikten er å finne klarhet om sine tanker og følelser. Dette gjør det mulig å objektivt forholde seg til de utfordringene som en står overfor, og dermed administrere sin oppførsel og respons på en rolig og stressfri måte. På denne måten holder du deg avslappet i stressende situasjoner, og kanskje enda litt lykkeligere.

Forskning viser som sagt at stress kan motvirke graviditet. Vi har derfor samlet 4 mindfulness-øvelser for deg, slik at du kan slappe av mens du øker sjansene for å bli gravid.

1. Mindfulness i det fri

En rask tur i det fri kan gjøre underverker for et stresset sinn og kan hjelpe deg med å finne fred og nærvær. Det er viktig at du gir turen din full oppmerksomhet – la mobilen og andre forstyrrende elementer forbli hjemme og la deg i stedet føre til naturen og omgivelsene dine.

Fokuser på lydene og fargene rundt deg. Lytt til løvets rasling og vindens sus. Gi deg hen til de skiftende fargene på himmelen og solens varme stråler. Pust dypt inn og føl hvordan pusten din beveger seg helt ned til bunnen av lungene. Lukk øynene dine for et øyeblikk og føl deg med alle sansene rundt deg. Det er ikke viktig hvordan du gjør det, men bare at du er til stede og oppmerksom underveis.

2. Finn nærvær i kroppen din

Føler du stresset er i kroppen din som en prikkende og overveldende følelse? Finn tilstedeværelsen av en bodyscanning. Du har garantert møtt på denne øvelsen før – sannsynligvis i løpet av skoletiden etter en gymtime med masse fart. Du finner deg til rette med lukkede øyne og slapper av i kroppen din. Du puster dypt og føler hvordan pusten beveger seg inn i kroppens forskjellige deler. Du fokuserer sakte på en kroppsdel ​​om gangen. Fra tærne, gå gjennom beina og magen, inn i fingertuppene og opp armene dine til du endelig når halsen, ansiktet og pannen. På den måten blir du avslappet i alle deler av kroppen din og finner en nesten svimlende ro.
Er du i tvil om hvordan du starter? Det finnes en rekke apps designet for dette formålet som gir deg mulighet til å prøve en guidet bodyscanning.

3. Hold fokus og slapp av

Det har alltid vært mye snakk om multitasking og hvordan man får gjort alt på halve tiden, bare ved å bruke begge armer og ben for å løse sine oppgaver. Men de siste årene har vist at multitasking ikke er like effektivt som tidligere trodd. Dette skyldes det faktum at en ofte ikke blir ordentlig ferdig, og samtidig blir en stresset av manglende fordypelse i sine oppgaver.
I stedet har det vært et økt fokus på den motsatte, singletasking, der konsentrasjonen er rettet mot en enkelt oppgave. Du kan øve på singletasking med selv de minste daglige oppgavene – så neste gang du støvsuger, vasker eller bretter klær, prøv å fokusere bare på støvsugerens lyd, følelsen av det varme vannet på hendene eller lukten av det nyvaskede tøyet. Glem alt annet og slapp av.

4. Meditasjon på dine vilkår

Mindfulness handler om å finne fred og nærvær, så om du står, går, ligger eller sitter gjør ingen forskjell. Men meditasjon foregår vanligvis i sittende form med foldede ben, populært kalt lotusposisjon. Her skyver du tommelen og pekefingeren mot hverandre mens armene hviler stille på knærne.

Imidlertid er ikke stillingen vesentlig. Det viktigste er å fokusere på pusten og slappe av.

Prøv å gi slipp på tankene dine, som om de var en ballong som svevde stille mot himmelen. Det kan være en fordel å drømme deg bort til et vakkert sted som vil gi deg ro og gjøre deg glad. Tenk deg for eksempel en vakker eng med ville blomster som stille svaier i vinden mens solen skinner fra en skyløs himmel.
Det kan være vanskelig å holde distraherende tanker og oppgaver vekk i begynnelsen, så vær tålmodig og gi deg en sjanse til å prøve igjen – du vil trolig lykkes.