Blærekatarr/Urinveisinfeksjon (UVI)

Urinveisinfeksjon (UVI)

En urinveisinfeksjon (blærekatarr) er begrenset til blæren og urinrøret. For mange kvinner er det en velkjent og vanligvis ufarlig lidelse, som kan behandles med antibiotika hvis den skaper problemer.

Hvis man får en enkel urinveisinfeksjon og ellers er frisk og rask, trenger man ikke bestandig medisin. Man avgjør selv når det blir for smertefullt eller ubehagelig, og man trenger legemidler.

Hvis man er gravid er det imidlertid meget viktig med behandling, og derfor skal man alltid kontakte lege eller legevakt hvis man har tegn på urinveisinfeksjon når man er gravid.

Blærebetændelse under graviditet

Nyrebekkenbetennelse

Ved nyrebekkenbetennelse har bakteriene spredt seg til nyrene. Det er en betydelig mer alvorlig tilstand enn blærekatarr. Uten behandling kan man skade nyrene, og bakteriene kan spre seg ut i blodbanen.

Ved nyrebekkenbetennelse er det nødvendig med behandling med en antibiotika som holder seg i nyren og ikke følger med urinen til blæren.

Hvis man mistenker at man har fått nyrebekkenbetennelse, må man umiddelbart kontakte lege eller legevakt.

Bakterier, men ingen symptomer

Man kan have bakterier i urinen uten symptomer. Dette kalles for ABU, asymptomatisk bakteriuri. Det betraktes ikke som en sykdom, og forsvinner som regel av seg selv. En gang i blant kan det derimot føre til nyrebekkenbetennelse, for eksempel hos gravide kvinner. Derfor bør gravid alltid være ekstra oppmerksomme.

Ettersom ABU ikke er en sykdom, krever den ingen behandling. Der er ingen grunn til å teste for bakterier i urinen hvis man ikke har noen symptomer i urinveien, med mindre man er gravid, skal opereres i urinveiene, eller har en alvorlig sykdom som nedsetter immunforsvaret.

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Kjøp Babyplan Ultralydsmonitor her

Kontroll etter behandling er noen gange nødvendig

Gravide kvinner, og de som har hatt nyrebekkenbetennelse må som regel avlevere en urinprøve for kontroll etter fullført behandling. Noen ganger er det også nødvendig med besøk hos legen. For alle andre gjelder følgende: Føler man seg frisk, så er man det også.