Hva betyr en svak strek på graviditetstesten: Er jeg gravid?

Hvis du tar flere graviditetstester, vil du kanskje legge merke til fargeforskjeller mellom teststrekene. Det er naturlig å være usikker på hva dette kan bety. Her forklarer vi hvordan graviditetstester fungerer, hvilken informasjon de kan gi deg og hvordan du vet om du bruker dem riktig. Finn ut hvorfor teststreken kan være svakere eller lysere, og om du er gravid eller ikke.

Slik fungerer graviditetstester

Når en sædcelle møter et egg i kvinnens reproduktive system, begynner den å vokse og bevege seg. Alle friske graviditeter må finne veien til livmoren, der embryoet kan feste seg til den tykke, næringsrike livmorslimhinnen.

Denne prosessen kalles implantasjon og er det første signalet til resten av kroppen om at en graviditet har funnet sted. Det implanterte embryoet begynner å skille ut hormonet humant koriongonadotropin (hCG), som er unikt for svangerskapet. Tidlig i svangerskapet fordobles hCG-nivået omtrent annenhver eller hver tredje dag, med en topp mellom uke 9 og 12, for deretter å synke igjen og nå et platå rundt uke 20.

Når du tar en graviditetstest hjemme, måler testen konsentrasjonen av hCG i urinen.

Hvordan ser en positiv graviditetstest ut?

Med mindre du bruker en digital graviditetstest som sier “JA”, “GRAVID” eller viser smilefjes, ser du etter to streker. Den ene streken er kontrollstreken (C) og den andre er teststreken (T) som viser om det er påvist hCG eller ikke.

Positiv graviditetstest strimmel
Positiv graviditetstest: Separate farget streker vises i kontroll- og testområdet. Fargestyrken på teststrekene kan variere ettersom ulike stadier av graviditeten har ulike konsentrasjoner av hCG-hormonet.

Når urinen beveger seg over strekene, vil kontrollstreken fylles med farge, mens teststreken bare fylles med farge hvis den påviser hCG. Hvis du ser to streker, er det bare å gratulere! Testen har påvist graviditetshormonet!

Utfordringer med å lese streker på graviditetstester

Det er imidlertid ikke alltid så enkelt. Både testens utforming og måten resultatet presenteres på, kan variere betydelig. Dette gjelder også hvor tydelig resultatet vises. Hvis testen påviser hCG på et lavt nivå, vil teststreken ofte vises svakere.

Du kan også oppleve en av disse vanlige frustrasjonene med graviditetstester:

  • Fordampingsstreker: Graviditetstestresultatet er bare nøyaktig i en viss tid (for Babyplans graviditetstest er det 5 minutter). Etter denne tiden begynner urinen å tørke og kan etterlate en fargeløs eller “grå” strek der fargestoffet ikke har fylt seg. Dette er ikke en positiv graviditetstest.
  • Innrykkede streker: Alle graviditetstester har fordypninger som gir plass til at testfargestoffet kan fylles ut ved behov. Når urinprøven krysser testen, er det mulig at en liten mengde blekk trekkes inn i teststreken. Du vil ikke merke dette mens du leser av testen, men det kan dukke opp etterpå når urinen har tørket. Dette er ikke en positiv graviditetstest.
  • Skyggestreker: På en test som ennå ikke er utført, kan man noen ganger se en svært svak markering for teststreken eller kontrollstreken. Det er her fargen binder seg hvis strekene dannes etter at urinen har passert gjennom testen. Skyggestreker kan også forekomme på en fullført test, noe som indikeres ved at teststreken er blå/grå og ikke farget. Dette er ikke en positiv graviditetstest.
  • Feil i testen: Hvis kontrollstreken ikke er fylt med farge, er testen ugyldig, uavhengig av om teststreken er fylt. Ta en ny graviditetstest.

Hvordan tolke svake streker på en graviditetstest?

Hva om du tar en graviditetstest, leser av resultatet innen den anbefalte tiden og teststreken er veldig, veldig svak? Teller det som en positiv graviditetstest? JA!

Positiv graviditetstest
Positiv graviditetstest med en veldig svak farget teststrek.

Teststreken trenger ikke å være mørkere enn kontrollstreken. Det er vanligvis det som skjer når du utfører testen før forventet menstruasjon. Styrken på den positive teststreken avhenger av hvor mye hCG du har i urinen. Hvis streken er svak, betyr det vanligvis at hCG-nivået er lavt. En grunn til at hCG-nivået kan være lavt, er at du fortsatt er veldig tidlig i svangerskapet.

Den første dagen du ser en veldig svak teststrek, kan det være vanskelig å føle seg sikker på et positivt testresultat. Men hvis du kan se at streken på graviditetstesten blir mørkere og mørkere i løpet av de neste dagene, er du trygg.

Positiv graviditetstest stav
Positiv graviditetstest med en svak, farget strek

Er det en svak teststrek på graviditetstesten?

Mange kvinner har ingen erfaring med å lese en graviditetstest. Derfor kan det oppstå usikkerhet når man prøver å lese og forstå resultatet de første gangene. Spesielt når man virkelig ønsker seg en farget strek.

Negativ graviditetstest
Negativ graviditetstest der det er mulig å se et grått merke der streken skulle vært.

Hvis graviditetstesten viser en ekstremt svak strek som du synes er vanskelig å tolke, er det beste rådet å vente en dag eller to og ta testen på nytt. Du kan også se noen av våre kunders positive graviditetstester her.

Årsaker til at strekene på graviditetstesten kan bli lysere i fargen

Hvis du merker at strekene på graviditetstesten blir lysere i stedet for mørkere, kan det være flere grunner til det:

  1. Du kan teste med flere forskjellige merker av graviditetstester. Hvert merke og hver type graviditetstest er unik, og noen streker vil være mørkere enn andre på grunn av variasjoner i måling av minimumskonsentrasjon, fargelegging av strekene og produksjon. Det anbefales ikke å sammenligne disse testene.
  2. Du kan teste på ulike tider av døgnet. Det ideelle tidspunktet for å ta en graviditetstest er om morgenen når du har hatt en hel natt uten å tisse. Da får du den mest konsentrerte urinprøven og har størst sjanse for å oppdage en tidlig graviditet med en graviditetstest. Hvis du tar en test med den første morgenurinen og en annen to timer senere, er det sannsynlig at styrken på teststreken vil være svakere på grunn av den varierende konsentrasjonen i urinprøven.
  3. Du kan teste ved ulike nivåer av hydrering. På samme måte som en urinprøve over natten er ideell fordi den er mer konsentrert, vil en graviditetsteststrek være mørkere når kroppen ikke har hatt et høyt vanninntak i det siste. Hvis du har tatt en test med en konsentrert prøve og en annen etter et høyt vanninntak, kan streken være lysere.
  4. Det er mulig at du tester fallende mengder hCG. Hvis du bruker samme testmerke, på samme tid på dagen og med samme væskenivå, er det mulig at testene viser en fallende mengde hCG-hormon. Det er mange grunner til dette, og selv om en av dem er spontanabort, finnes det også andre muligheter.

Hva du trenger å vite om bruksfeil

Hvert graviditetstestmerke inneholder instruksjoner om beste praksis for å få et nøyaktig resultat. Det er viktig at du setter deg inn i instruksjonene for det spesifikke merket, slik at du kan få så nøyaktige resultater som mulig.

Det finnes mange forskjellige typer graviditetstester. Noen krever kontakt med urinen i alt fra 5-15 sekunder. De ulike merkene har også ulike tidsintervaller for avlesning for å få et nøyaktig resultat. Følg instruksjonene på den aktuelle graviditetstesten for å få best mulig resultat.

Hva om jeg får menstruasjon etter en positiv graviditetstest?

Hvis du begynner å blø etter en positiv graviditetstest, kan det være at resultatet var falskt positivt eller at du har opplevd en biokjemisk graviditet, som er en tidlig spontanabort som skjer før femte uke og før de fleste kvinner oppdager at de er gravide. Ved en biokjemisk graviditet får du en svakt positiv graviditetstest som ikke blir tydeligere etter hvert som dagene går.

Det er også mulig at blødningen ikke er mensen, men en festeblødning som kan oppstå tidlig i svangerskapet.

Når skal jeg gå til legen?

Hvis du får en positiv graviditetstest, er det best å gi beskjed til legen din, som kan bekrefte graviditeten og svare på eventuelle spørsmål du måtte ha.