Hva er morkakens oppgave egentlig?
Morkaken fungerer som fosterets lunger, tarmer, lever og nyrer. Morkaken er med andre ord et ekstra organ for fosteret, ettersom det ennå ikke har utviklet disse organene selv.
Som nevnt over, fungerer morkaken som fosterets lunger under graviditeten. Morkaken er organet som tilfører fosteret syre, og håndterer karbondioksidene som fostret bygger opp.
Den andre viktige funksjonen som morkaken har er å fungere som fosterets nyre.
Nyren er det organet som kontrollerer og bevarer ioner og molekylkonsentrasjonen i kroppen, noe som er viktig for at kroppen skal kunne fungere optimalt. Hvis konsentrasjonen av de forskjellige stoffene er i ubalanse, kan de elektriske impulsene utebli eller forstyrres kraftig. Det er altså nyrene som sikrer at det indre miljøet holdes konstant.
Hos voksne eliminerer nyrene også giftige stoffer fra blodet, og det er nyrene som regulerer væskebalansen med urinen. Når cellene i kroppen inneholder for lite væske, bevarer nyrene væsken og urinen vår inneholder litt væske, men i en sterk konsentrasjon. Hvis vi drikker mye væske, får vi en motsatt reaksjon. Disse oppgaver styres av fosterets morkake.
Ettersom fosteret kun får næring fra morkaken, fungerer den også som fordøyelsessystem, men da det kun er næring som kommer til morkaken, hjelper den faktisk kun med til absorbering av næringen. Morkaken blokkerer på samme måte giftige stoffer og smittebærende organismer. Næringen som vanligvis passerer gjennom morkaken er glukose, aminosyrer, fett, vann, mineral-ioner og vitaminer.
Spesielt glukosen får hjelp av andre stoffer til å passere gjennom morkaken, da glukose er et konstant behov, og underskudd av energi kan medføre alvorlige skader.
Morkaken produserer også en rekke hormoner som spiller en viktig rolle i forplantningsprosessene. De viktigste av disse hormonene er østrogen og progesteron. En viktig oppgave for østrogen er å øke blodtilførselen i livmoren under graviditeten. Østrogen øker blodgjennomstrømningen ved å, på samme måte som karbondioksid, tas opp i kvinnens blod og deretter transporteres rundt i hennes kropp får å tas opp av reseptorer. Morkaken produserer så mye østrogen at blodtilførselen til livmoren er opp til 50 ganger mere enn vanlig, noe som betyr at fosteret får syre og kan fortsette å vokse.
Morkaken produserer også andre hormoner, og de to vanligste er graviditetshormet og placentalaktogen. Deres oppgaver er å sikre at eggstokkenes evne til å skille ut progesteron opprettholdes, da denne prosessen stopper hvis kvinnen ikke er gravid. Placentalaktogenet minner om veksthormonet som fosteret får, og som mange forskere anser for å ha en rolle i kontrollen av fosterets vekst.
Hvordan dannes morkaken?
Morkaken dannes ved at embryoet trenger igjennom morens tynne blodkar og danner små blodansamlinger som det senere også får syre igjennom, da embryoet kan fange opp syremolekyler fra morens blod. Etter 40 uker er en liten blodplate, en morkake, dannet. Blodplaten inneholder byggesteiner fra både embryoet og fra moren, noe som gjør morkaken til en unik skapelse.
Morkaken, en del av to personer
Av alle organene et pattedyr har, er det kun morkaken som skapes av materiale fra to individer. Det er forunderlig at det overhodet er mulig, når man tenker på menneskets immunforsvar, som vanligvis støter fra seg fremmedlegemer, noe morkaken egentlig er. Morens immunforsvar er meget tolerant overfor morkaken, noe man mener er takket være fosterets kløktige produksjon av byggesteiner til den.
Det menes at fostret inaktiverer og gjemmer farens gener slik at morens immunsystem ikke reagerer på det. Mye tyder på at spontanaborter tidlig i graviditeten skyldes at morens immunforsvar støtes fra seg morkaken. Forskere har dessuten kunne påvise at kvinner som har gjentatte spontanaborter med en mann, har kunnet få barn med en annen, da mennene hadde forskjellige gener.
Livsviktig
Morkaken er et organ som er tilegnet fosteret alene under graviditeten, og som støtes ut i forbindelse med fødselen. Etter fødselen er morkaken ikke lengre nødvendig, og den blir kastet ut. Hvis morkaken støtes ut for tidlig, fødes barnet for tidlig og må tas vare på med moderne utstyr som kan erstatte morkakens oppgaver. Morkaken er livsviktig for barnet og barnet kan ikke overleve uten den før relativt sent i graviditeten.
Morkakeløsning (Abruptio placentae)
Morkakeløsning, eller Abrubtio placentae, skjer når en blødning mellom morkaken og livmorveggen får morkaken til å løsne. Blodet skaper en blodpropp mellom morkaken og livmorveggen, og hvis blødningen er stor, kan en del passere via skjeden. Blødningen er etterfulgt av smerte.
Morkakeløsning kan skje når som helst i den siste delen av graviditeten. Hvis du opplever sterke smerter, med eller uten blødning, skal du alltid legge deg ned, og ringe etter ambulanse.
Når morkaken løsner seg reduseres blodtilførselen til barnet kan medføre foster-asphyxi, eller til og med at barnet dør. Et kraftig blodtap kan senke morens blodtrykk og kan føre til sjokk.
Dette er en alvorlig komplikasjon og må behandles på sykehus. På sykehuset foretas det en ultralydundersøkelse for å finne ut av hvor omfattende skaden er. Hvis løsrivelsen er liten kan det være nok med en innleggelse, hvor man er sengeliggende og fosteret overvåkes, hvis morkakeløsningen er stor eller total, kreves det et akutt keisersnitt for å redde barnet.
Man vet ikke hva morkakeløsning skyldes, men det man ser det oftere hos kvinner som mangler vitaminer og mineralstoffer. Morkakeløsning er også forbundet med forhøyet blodtrykk.